MBOstatní

Don August prozradil, jak se jej snažila zlákat sázkařská mafie

Dlouholetý člen organizace Milwaukee Brewers nadhazovač Don August v pondělí na svém Twitteru prozradil, jak se jej do svých služeb snažila získat sázkařská mafie. Poodhalil tak, jak velký problém měla tchajvanská CPBL v minulosti se sázkaři a po posledních skandálu v roce 2009 se liga zůžila na současný počet čtyř mužstev.

Don August se dostal na Tchaj-wan v roce 1995 po tom, co se po odchodu z Milwaukee Brewers nedokázal prosadit do MLB v organizacích Indians, Padres a Pirates. V nich se pokaždé dostal nejvýše do Triple-A a tak bývalý člen olympijského týmu USA z roku 1984 vyslyšel volání z Tchaj-wanu, aby se přidal k týmu Jungo Bears.

Američan ve svém příběhu vzpomíná na první skandál ze srpna 1996, kdy sázkařský gang napadl hráče Brother Elephants (dnešní Chinatrust Brothers). Sázkaři čtveřici hráči obviňovali z toho, že se domluvili s konkurenčním gangem a tento gang tak přišel o 125 000 dolarů. Celá rozepře skončila tím, že jeden ze sázkařů praštil pistolí po hlavě vnitřního polaře Wu Fu-liena a hvězdného nadhazovače  Yi-hsin Chena.

Don pak vzpomíná, jak to vypadalo den po incidentu: “Když jsme další den přišli na stadion, tak jsme hned viděli, že se něco stalo. Na stadionu bylo více ochranky. V průběhu předzápasové rozcvičky jsme si všimli, že jeden z hráčů Elephants má na hlavě obvaz. Mezitím se začaly objevovat další zvěsti o skandálu.”

Tento skandál byl prvním v CPBL, ale zdaleka ne posledním. Mezi fanoušky kolovaly různé zvěsti a tom, kteří hráči byli zapojení do sázkařských podvodů. A Don August se rozhodl přidat zveřejnit svůj příběh, aby nebyl víc v této záležitosti neprávem osočován. Na svém Twitteru vzpomíná, jak v průběhu tripu na venkovním stadionu, jej jeden z lidí kolem jeho celku Sinon Bulls (dnešní Fubon Guardians) vzal na hotelový pokoj, kde se konala nějaká akce o dvaceti lidech. Tam byl oslovený neznámou dámou, aby se k nim přidal a ovlivňoval zápasy. To však Don odmítl. “Již nikdy nebudeš mít šanci vyhrát další zápas, pokud odmítneš,” měla mu ta dáma sdělit a jeho něco řekla jednomu muži, který tam byl přítomen.

“Sledoval jsem ji jak jde přes pokoj ke svému šéfovi,” vzpomíná Don. “Řekla mu, co jsem ji řekl. Šéf i já jsme se na sebe dlouze podívali. Najednou se postavil a začal něco křičet v čínštině. V průběhu chvilky přestala hrát hudba a byl konec party. Pravděpodobně to měla být oslava toho, že se přidám k sázkařské mafii.”

Bývalého hráče MLB tak okamžitě vyprovodili z pokoje. Don následně ještě vzpomíná, že se bál, že při odchodu se jej budou snažit nějak zbavit a někde ho zastřelí. Jenže muž, který jej doprovázel se mu celou dobu omlouval, že byl přinucen, aby jej dostal na ten pokoj. Vše nakonec pro něj dobře skončilo.

Don pak připomíná, že ve zbytku sezony pak vyhrál 4 ze svých pěti startů. Historie CPBL si jej tak bude pamatovat hlavně jako nadhazovače, který se podílel na jednom ze sedmi utkání, které skončilo remízou 0-0. Na Tchaj-wanu Don August zůstal až do roku 1999 a kariéru pak zakončil v roce 2000 v italském Rimini, se kterým vyhrál titul v Serie A1.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..