MBOstatní

V sobotu začíná CPBL. Co od ní očekávat?

Již v sobotu v 11:00 středoevropského času se rozehraje první profesionální baseballová liga v této sezoně tchajvanská CPBL. A protože bude minimálně na nejbližší tři týdny jedinou profi baseballovou ligou, kterou bude možné sledovat, tak vám přinášíme průvodce soutěží.

Jak sledovat?

Možností, jak sledovat CPBL je několik. Tou nejjistější je zakoupení CPBL TV, která je aktuálně v akci za cca. 865,- Kč na sezonu (akce končí 11.4.2020). Jak postupovat při registraci a zakoupení jsme popsali v našem článku (ODKAZ). Další možností je využít streamy zdarma na Yahoo TV (článek), ale ty se obvykle dost sekají. Navíc se mluví o tom, že je letos soutěž zablokuje pro zahraniční uživatele, aby nedošlo k přetížení serverů. Nově by měla být možnost sledovat zápasy i na Twitchi, ale ani tam dle všeho nebudou k dispozici zdarma. Pro CPBL TV mluví také to, že vysílá také zápasy farmářské Future Series, kde hraje tým Wei Chuan Dragons, který se v další sezoně posune do nejvyšší soutěže.

Formát a pravidla

Zápasy CPBL se hrají dle standardních pravidel WBSC s tím rozdílem, že utkání může trvat maximálně 12 směn a můžou skončit remízou. Navíc v extra směnách nejsou běžci na metě jako v Extralize. Soutěž hrají 4 týmy (od roku 2021 jich bude 5). Základní část je rozdělena do dvou částí (2×60 zápasů). Vítězové obou částí postupují do Taiwan Series. Pokud by byl vítěz stejný, tak dva nejlepší týmy sehrají sérii na tři vítězné duely o postup do finále. V tom případě má pak přímý postupující do Taiwan Series výhody jednoho zápasu. Finále se pak hraje na 4 vítězné duely.

Víkendové zápasy začínají v 11:00 středoevropského času. Utkání přes týden o 90 minut později ve 12:30. Některé duely v neděli můžou začít již v 8:00. To platí hlavně v případě dvojzápasů.

Týmy

Chinatrust Brothers – týmové barvy žlutá a černá.

Brothers jsou taková tchajvanská obdoba New York Yankees. Alespoň co se týká tradice. Chlubit se můžou sedmi tituly v CPBL. Ten poslední však získali v roce 2010.

Rakuten Monkeys – barvy tmavě červená, zlatá

Aktuálně nejdominantnější tým soutěže, který od roku 2012 vyhrál Taiwan Series šestkrát. Celkově klub vyhrál trofej sedmkrát. Ještě v minulé sezoně nesl klub název Lamigo Monkeys. Po zisku titulu však společnost Lamigo prodala klub japonské společnosti Rakuten, která vlastní také klub v Rakuten Golden Eagles v NPB.

Uni-Presidents Lions – barvy bílá, černá, oranžová

Lions jsou nejúspěšnější tým historie CPBL, když mají ve své sbírce 9 vítězství v Taiwan Series. To poslední však získali již v roce 2013 a nyní čekají na svůj návrat na vrchol. Spolu s Brothers jsou také nejstarším celkem soutěže. Jsou jediným týmem z jihu ostrova a tak mají v této části Tchaj-wanu slušnou podporu.

Fubon Guardians – barvy modrá a bílá

Guardians jsou takový trpaslík mezi goliáši. I tak se můžou pchlubit třemi mistrovskými tituly. Ten poslední získali ještě jako EDA Rhinos v roce 2016. Letos však tým povede asi nejlepší manažer v CPBL Hong I-Chung, který 15 let vedl La New Bears resp. Lamigo Monkeys a získal s nimi 7 titulů.

Hráči

V CPBL můžete sledovat dost hráčů, kteří okusili také nejlepší ligu světa MLB. Na koho se můžete těšit? Seznam je zajímavý: Ryan Carpenter, Elih Villanueva, Justin Nicolino, Lisaverto Bonilla (Rakuten Monkeys), Henry Sosa (Fubon Guardians), José de Paula , Ariel Miranda, Esmil Rogers (Chinatrust Brothers), Josh Roenicke, Donn Roach, Ryan Feierabend (Uni-Lions).

Nezapomínejme ani na domácí hráče. Rozhodně stojí za sledování členové juniorské reprezentace U18 z minulé sezony, kteří vyhráli zlato na Mistrovství světa. Yueh Cheng-Hua byl první volbou Chinatrust Brothers a měl by dostat šanci i v CPBL. Ve hře by se mohli objevit také Lo Wei-Chieh (Uni-Lions) a Lin Jui-Chun (Brothers). V dresu Uni-Lions bude nastupovat také třiadvacetiletý catcher Chen Yun-Wen, kolem kterého se točí skauti MLB. Navíc v příštím roce by měl vstoupit na trh volných hráčů. V dresu Rakuten Monkeys je největší hvězdou s devětatřicítkou Lin-Li, který loni ovládl pálkařské statistiky soutěže s průměrem 0.389.

 

 

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..