MBOstatní

Bývalý prospekt Cubs nachází formu v KBO

Je to již deset let, co organizace Chicago Cubs podepsala jihokorejský osmnáctiletý talent Jin-young Kima a dala mu kontrakt na 850 000 amerických dolarů. Mladý talentovaný Korejec se vydal jinou cestou, než jeho krajané a nenastartoval svou kariéru nejdříve v KBO. Jenže v USA se Kim nedokázal prosadit a na farmě Cubs se nedostla výš než na Rookie level. Nyní se konečně zdá, že by se mohl výrazněji uchytit v profesionálním baseballu.

Abychom byli fér, musíme zmínit, že start kariéry tohoto nadhazovače byla poznamenána zraněními a i to byl důvod, proč se v USa výrazněji neuchytil. Po roce 2012 tak přišlo to, co se očekávalo. Cubs o něj ztratili zájem a kariéra v USA byla víceméně ztracena. Kimovi tak nezbývalo nic jiné, než se vrátit zpátky do své rodné vlasti. To ale znamenalo také nastoupit na dvouletou povinnou vojenskou službu.

Po jejím konci se Jin-young rozhodl vrátit zpátky k baseballu a v roce 2017 se poprvé představil v profesionální KBO v dresu Hanwha Eagles. Jenže ve třech utkáních byla jeho ERA 10.13, což bylo daleko od toho, co od něj v klubu očekávali. O rok později v A-týmu Hanwhy nastoupil pouze do čtyř utkání s ERA 7.94. Loni již Kim naskočil do šesti utkání a odházel 26.2 směny s ERA 4.05. Do statistik si však připsal 4 prohry.

Mnozí fanoušci se po sezoně ptali, jestli má smysl tohoto nadhazovače v týmu držet. Kim tehdy našel zastání v osobě trenéra nadhazovačů Min-tae Chunga. “Ačkoliv Jin-young neměl pěkná čísla, cítím, že může nadhazovat na této úrovni,” řekl médiím na jaře Chung. “Potřebuje jen zlepšit pár věcí. V offseason jsme se na jeho problémy zaměřili.”

Nyní se zdá, že Jin-young hází mnohem rychleji a s lepší kontrolou. Zatím co v minulosti jeho nadhozy nelítaly rychle než 140 Km/H, tak letos je průměrná rychlost jeho nadhozu 141.6 Km/H. Evidentně mu také prospěl přesun do bullpenu, dkyž do zápasů nastupuje pouze jako reliever. Letos se postavil proti čtrnácti pálkařům a hned devět vyřadil strikeoutem. Ve statistikách nemá ani jeden umožněný doběh a hit. Pokud mu tato forma vydrží, tak by jej fanoušci Eagles mohli vzít na milost.

 

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..