MBNázory

Komentář: Pánové, kdo hází?

Tento komentář jsem měl rozepsaný od čtvrtečního rána a nakonec se dočkal menší korektury. Ta přišla s tím, že Draci Brno odpoledne zveřejnili dvojici startujících nadhazovačů pro nadcházející sérii s Arrows Ostrava.

Pokud chcete sledovat zápasy mnoha zahraničních soutěží, tak je úplně běžné, že 24 hodin předem víte, jakého startujícího nadhazovače daný tým do zápasu pošle. Fanoušci můžou sledovat, jak se danému nadhazovači daří proti konkrétnímu celku, na daném stadionu a podobně. Vítaná pomoc je to také pro všechna média, která o soutěži píšou, protože to novinářům dává další zajímavou informaci, se kterou mohou pracovat. V  neposledním řadě je to informace, která může pomoct dostat český baseball do systému sázkových kanceláří, čímž by se opět o něco zvedl zájem o Extraligu.

Před několika dny jsem o této možnosti mluvil i s jedním z členů marketingové komise a ten mi přiznal, že tato možnost je aktuálně otevřena diskuzi. To mi dává naději, že bychom se toho mohli již brzy dočkat a dnešní grafika Draků je jen první vlaštovkou. Na druhou stranu stále chybí, abychom měli více propracované statistiky hráčů a týmů. Ačkoliv web baseball.stats.cz v tomto směru odvádí výbornou práci.

Je mi jasné, že kluby v české Extralize nemají širokou baterii pravděpodobných startérů. Ale to nemají ani v CPBL, kde točí čtveřici hráčů. V MLB také tvoří stabilní (ne neměnnou) rotaci pětice hráčů. A i navzdory tomu týmy dají vědět, kdo na jejich kopec naskočí v úvodu duelu.

V baseballové komunitě již nějakou dobu rezonuje i otázka budoucí profesionalizace českého baseballu a o postupných krocích, kterými by k ní mohla dojít. Osobně si umím představit, že zveřejňování startujících nadhazovačů by mohl být jedním z nich. Kdo bude dalším odvážlivcem?

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..