ČeskoMB

EXL: SaBaT slaví první výhru. Kotlářka jde do čela

Ani nedělní zápasy Extraligy fanoušky baseballu nezklamaly a nabídly mnoho zajímavého. Nejvíc se však určitě slavilo v pražské Tróji, kde SaBaT vybojoval první výhru v letošní sezoně.

Do Prahy Na Markétu přijeli po sobotní domácí prohře baseballisté Draků Brno. Jenže vzájemný souboj startujících nadhazovačů vycházel od začátku lépe pro Lukáše Ercoliho, který hostující pálkaře nepouštěl na mety. Zato Ondřej Furko hned v prvních dvou směnách čelil tlaku domácího útoku, který však v obou případech s pomocí obrany zvládl.

A byli to pak právě Draci, kteří využili první možnosti k doběhu na otevření skóre. Z vedení se však příliš dlouho neradovali, protože dohrávku otevřel svým prvním homerunem v utkání Daniel Vavruša. Následně domácí využili chyby Přemka Chrousta a dostali se do vedení v zápase. To vyšperkovali v dohrávce páté směny, kdy dokázali doběhnout pro 9 doběhů. Výrazně se na tom podílel grand slam homerunem Daniel Vavruša. Mladý Matěj Vlach si navíc připsal první hit v české Extralize.

Draci již pak nedokázali najít recept na domácí obranu a zápas nakonec skončil rozdílem již po sedmi směnách. Kotlářka se tak díky výhře dotáhla na Eagles Praha, když oba celky měli 5 výher a 1 prohru. Brněnský tým má po šesti odehraných utkáních bilanci 3-3.

  1 2 3 4 5 6 7 8 9   R H E
Draci Brno
0 0 1 0 0 0 0       1 4 3
Kotlářka Praha
0 0 2 0 9 0       11 8 2

Jen málokdo by si po vysoké sobotní prohře na Kraví Hoře vsadil, že SaBaT v neděli zvítězí. Pokud tak někdo udělal, tak rozhodně nelitoval. Domácí totiž dokázali přehrát svého soupeře a zvítězili 7-6 po nastavení.

Základy pro první výhru SaBaTu v Extralize od roku 1998 postavil startér Jiří Vavruša, který vydržel na kopci 5 směn, v niž povolil pouze dva doběhy. Martin Lukačka pak v následujících třech směnách povolil jenom jeden doběh a při vedení 4-3 šel utkání uzavřít Matěj Hejtmánek. Ten bohužel nedokázal udržet čistý štít a hosté dostali nejdříve dva běžce na mety, aby pak Sebastian Kelar stáhl vyrovnávající doběh.

V dohrávce deváté směny byli domácí blízko rozhodnutí, když se hned první pálkař Jakub Němeček dostal na metu. Následně jej posunul Petřina do skórovací pozice a zkušený Michal Müller odpálil hit, na který se trenér rozhodl poslat Němečka až na domácí metu. Jenže hosté dokázali dostat míč na catchera dříve a místo doběhu to byl druhý out.

Zápas se tak dostal do nastavení. V něm se nejdříve hosté dostali do vedení 6-4, když stáhli oba běžce na metách. Jenže v dohrávce domácí udeřili zásluhou trojmetového odpalu Daniela Rieggera, který zařídil vyrovnání. Následně Ondřej Hrdlička svým walk-off singlem zařídil SaBaTu první výhru v této sezoně.

Technika si z Prahy odváží nejen druhou prohru v sezoně. Bohužel pro ně se hned v první směně po odpalu Mikuláše Hanuše ve vnějším poli zranil Richard Sázavský, kterému museli pomoct z hřiště jeho spoluhráči.

  2 3 4 5 6 7 8 9 10   R H JE
Technika Brno
2 0 0 0 1 0 0 1 2   6 10 1
SaBaT
0 1 1 2 0 0 0 0 3   7 14 0

Tak jak se Třebíči povedl začátek sobotního utkání na Tempu, tak jim nevyšel začátek domácího utkání. V něm totiž prohrávali po první směně již 0-5, když se jejich startér David Mergans pral s kontrolou nadhozů a nakonec byl ještě v úvodní směně vystřídán.

Naopak hosté se mohli opřít o výkon Jakea Rabinowitze, který domácí nepustil do většího tlaku a v šesti směnách povolil pouze 3 doběhy. Utkání nakonec skončilo po sedmi směnách, protože na Vysočinu přišel vydatný déšť, který znemožnil pokračování duelu. Tempo tak Nuclears dokázalo vrátit domácí prohru.

  1 2 3 4 5 6 7 8 9   R H JE
Tempo Praha
5 0 0 0 0 2 0       7 9 0
Třebíč Nuclears
0 1 1 0 1 0 0       3 5 1

 

  V L GB
 
Eagles Praha 5 1 0
Kotlářka Praha 5 1 0
Technika Brno 4 2 1
Arrows Ostrava 4 2 1
Cardion Hroši Brno 4 2 1
Draci Brno 3 3 2
Tempo Praha
2 4 3
Olympia Blansko 1 5 4
Třebíč Nuclears 1 5 4
SaBaT Praha 1 5 4

Original text

 

 

 

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..