MBOstatní

NPB Preview: Fukuoka Softbank Hawks

Již 19. června začne japonská baseballová liga NPB. S nehrající se MLB tak bude tato liga dle úrovně tou nejlepší aktivní ligou na světe. Proto vám v našem seriálu postupně představíme všech 12 týmů, které v lize působí. Začali jsme Centrální ligou a jejími celky a nyní se podíváme na mužstva Pacifické ligy.

Již jsme si představili:
Yomiuri Giants
Hanshin Tigers
Yokohama DeNA Baystars
Hiroshima Toyo Carp
Chunichi Dragons
Tokyo Yakult Swallows

Reklama

Vznik a historie

Klub vznikl v roce 1938 jako Nankai Club, když jej založila společnost Nankai, která vlastnila elektrickou železniční síť v Osace a okolí. V Osace klub působil až do roku 1988 pod názvem Nankai Hawks. Od roku 1989 je domovem týmu Fukuoka.

Hawks jsou jedním z nejúspěšnějších klubů historie NPB, když se můžou pochlubit deseti mistrovskými tituly. Šest z nich však získali v posledních devíti letech.

Majitel

Klub vlastní společnost Softbank Corporation. Ačkoliv by název k tomu sváděl, tak nejde o banku, ale telekomunikační společnost, která se specializuje na e-commerce, média, internetové služby, mobilní služby a mnoho dalšího. Zajímavé je, že zaměstnanci firmy dostávají zdarma dres klubu a můžou v něm chodit oblečeni do práce.

Stadion

Klub od roku 1993 působí na krytém stadionu. Ten od letošní sezony ponese název PayPay Dome. Do svých útrob pojme stadion přes 40 tisíc fanoušků. Zajímavé je, že PayPay Dome má jako jediný stadion v Japonsku zatahovací střechu.

Po tom, co se v minulých letech přidaly sedačky do vnějšího pole a zmenšily se rozměry hřiště, je na tomto stadionu k vidění mnohem více homerunů.

Legendy

Kazuto Tsuruoka byl první hvězdou klubu, který působil ještě před vznikem NPB. Nakonec si zahrál i tři sezony v NPB a do roku 1968 vedl tým jako manažer. Ještě v průběhu trenérské kariéry byl v roce 1965 jmenován členem japonské baseballové Síně slávy.

Jedním z nejlepších pálkařů historie klubu byl rozhodně Katsuya Nomura. Ten hned devětkrát skončil na prvním místě Pacifické ligy v počtu homerunů za sezonu. Neuvěřitelných devatenáct let se dostal do nejlepší sestavy ligy v sezoně. Pětkrát se stal také MVP Pacifické ligy. Když ukončil hráčskou kariéru, tak měl na svém kontě 2901 hitů a 657 homerunů.

Nadhazovač Mitsuo Minagawa  odehrál v dresu Hawks 18 let s ERA 2.42. Na svém kontě má 1638 strikeoutů.

Další významní hráči minulosti

Hiromitsu Kadota, Koji Akiyama, C.J. Nitkowski, Dennis Sarfate, Jason Standridge, Rick Van Den Hurk, Goose Gossage, Chris Haney, Kevin Mitchell, Bobby Thigpen, Dae-Ho Lee,Don Blasingame, Don Buford, Carlos May, Munenori Kawasaki, Tadahito Iguchi, Tsuyoshi Wada, Kenji Johjima

2020

Hawks vyhráli NPB v posledních třech letech a jsou největším favoritem i letos. Důvodem je i to, že si díky silnému partnerovi můžou dovolit vydat na palty hráčů nejvyšší částku ze všech klubů v soutěži. Navíc letos získali velkou posilu v podobě Wladimira Balentiena, který posílí již tak dobrou pálku týmu.

V týmu Fukuoky prakticky nenajdete slabinu a jen fatální ztráta formy, nebo zranění klíčových hráčů, by mužstvo mohlo připravit o pozici na prvních dvou místech Pacifické ligy.

Z domácích hráčů doporučujeme zaměřit se na nadhazovače Kodai Sengu, který patří mezi to nejlepší v celé soutěži. Ten by mohl za 2-3 roky požádat klub o  možnost jednat s týmy MLB a předpokládá se velký zájem ze strany klubů Major League.

Cizinci v sestavě

OF Yurisbel Gracial, P Livan Moinelo, P Matt Moore, P Dennis Sarfate, P Carter Stewart Jr., P Rick van den Hurk, DH Alfredo Despaigne, OF Wladimir Balentien

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..