MBOstatní

NPB Preview: Yomiuri Giants

Již 19. června začne japonská baseballová liga NPB. S nehrající se MLB tak bude tato liga dle úrovně tou nejlepší aktivní ligou na světe. Proto vám v našem seriálu postupně představíme všech 12 týmů, které v lize působí. Začneme Centrální ligou a jejími celky a pak se podíváme na mužstva Pacifické ligy. Prvním celkem našeho přehledu jsou Giants.

Vznik

Giants byli založeni již v roku 1934 jako “The Great Japan Tokyo Baseball Club” a stali se prvním profesionálním klubem v Japonsku. Ještě před vznikem NPB vyhráli Giants 9 titulů v Japonské Baseballové lize. Na to navázali dvaadvaceti tituly v samotné NPB a jsou jednoznačně nejúspěšnějším klubem v historii NPB.

Majitel

Současným majitelem klubu je mediální konglomerát Yomiuri, který i díky svému dosahu má významný podíl na rozšíření povědomí o klubu po celém Japonsku. Samozřejmě odvrácenou stránkou této spolupráce je to, že v médiích, která vlastní Yomiuri, se nedozvíte negativní informace o týmu, což zkresluje pohled japonských fandů na tuto organizaci.

Stadion

Embed from Getty Images
Domovským stadionem týmu je legendární Tokyo Dome. Tomuto stadionu se mimo jiné mezi Japonci říká i “Velké vejce”. Ten stojí nedaleko od místa, kde stál Korakuen Stadium, který byl domovským stánkem Giants v letech 1937-1987.

Legendy

V týmu Yomiuri Giants hrálo mnoho velkých legend japonského baseballu. Tou nejznámější z pohledu českého fanouška je určitě Sadaharu Oh, který je se svými 868 homeruny králem homerunářů mezi profesionálními baseballisty na celém světě. Ve stejné době oblékal dres Giants Shigeo Nagashima, který byl dlouhá léta cleanup hitterem v lineupu a chodil na pálku hned za Sadaharu.

Tetsuharu Kawakami získal s klubem 9 titulů jako manažer. Ještě jako hráč však získal 5 titulů pro nejlepšího pálkaře a byl prvním hráčem , který měl 2000 hitů v soutěži. Victor Starffin byl hvězdou Giants v letech před vznikem NPB a asi nejlepším baseballistou narozeným v Rusku. Vzpomenout musíme i Eiji Sawamuru. Vynikajícího andhazovače, po kterém je pojmenované ocenění pro nejlepšího nadhazovače sezony. V posledních letech byl hlavní hvězdou týmu Shinnosuke Abe. Tento výborný catcher byl také skvělým pálkařem a stal se dalším hráčem, který zaznamenal 2000 hitů v soutěži.

Další významní hráči minulosti

Miles Mikolas, Wally Yonamine, Davey Johnson, Scott Mathieson, Warren Cromartie, Jesse Barfield, Gabe Kapler, Hideki Matsui, Koji Uehara, Hideki OkajimaShun Yamaguchi

2020

Do letošní sezony vstupují Giants jako vítěz Centrální ligy z roku 2019. V Japan Series ale nakonec nestačili na Fukuoku, která získala třetí titul v řadě. Letos však do týmu přivedli velkou hvězdu, když z týmu posledního vítěze Světové série přichází Gerardo Parra. V sestavě Giants je také velmi talentovaný nadhazovač Tomoyuki Sugano, kterému se předpovídá budoucnost v MLB. Loni sice předvedl menší propad ve výkonech, ale letos by se mohl vrátit na výsluní. I letos tak budou Giants největším favoritem Centrální ligy.

Cizinci v sestavě

P Rubby De La Rosa, P C.C. Mercedes, P Angel Sanchez, P Thyago Viera, P Nattino Diplan, OF Gerardo Parra

 

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Příspěvek sdílený Gerardo Parra (@elyologp8),

 

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..