MBOstatní

NPB Preview: Yokohama DeNA Baystars

Již 19. června začne japonská baseballová liga NPB. S nehrající se MLB tak bude tato liga dle úrovně tou nejlepší aktivní ligou na světe. Proto vám v našem seriálu postupně představíme všech 12 týmů, které v lize působí. Začneme Centrální ligou a jejími celky a pak se podíváme na mužstva Pacifické ligy.

Již jsme si představili:
Yomiuri Giants
Hanshin Tigers

Reklama

Vznik a historie

Klub byl založen již v roce 1930 jako amatérský tým Taiyo Fishing Company. V roce 1950 pak vstoupil do profesionální NPB pod názvem Taiyo Whales, jenže kvůli nedostatku hráčů musela přijít pomoc od Yomiuri Giants, kteří jim přenechali nekolik svých starších hráčů. Whales hned v následujícím roce jednali s týmem Hiroshima Carp, který byl v těžkých finančních potížích, ale to se nakonec nestalo kvůli velkým protestům ze strany obyvatel Hirošimy. Pod současným názvem tým funguje od roku 2012.

Yokohama se může pochlubit dvěma tituly v soutěži. Ten poslední však Baystars získali v sezoně 1998. Před třemi lety se dostali až do finále, ve kterém podlehli Fukuoce 2-4 na zápasy.

Majitel

Současným majitelem klubu je společnost DeNA, která je známá hlavně jako výrobce a distributor her pro mobilní telefony. Společnost je také partnerem Nintenda.

Stadion

Embed from Getty Images
Domovský stánek Yokohama Stadium je jedním z nejhezčích v soutěži. Postaven byl již v roce 1978, ale před třinácti lety prošel kompletní renovací. Ačkoliv je to baseballový stadion, tak v roce 2002 hostil finále fotbalového Mistrovství světa mezi Německem a Brazílii. V levém a pravém poli je vzdálenost ochozů od domácí mety pouze 94 metrů (308,4 stop), takže je spíše rájem pro pálkaře a noční můrou pro nadhazovače.

Legendy

Asi největší legendou klubu je “Hama no Banchō” (Yokohamský boss) jak fanoušci přezdívali nadhazovači Daisuke Miurovi. Ten v klubu odehrál 25 sezon, ve kterých zaznamenal 2624 strikeoutů v 576 zápasech s ERA 3.66. V letošní sezoně bude Miura působit jako manažer týmu.

V roce 1970 vyhrál cenu pro nejlepšího nadhazovače Masaji Hiramatsu, který byl v roce 2017 jmenován do japonské baseballové Síně slávy.

Další významní hráči minulosti

Alex Ramirez, Jim Tracy, Leon Lee, Bobby Rose, Glenn Braggs, Tomokazu Ohka, Kazuhiro Sasaki, Takashi Saito, Yoshitomo Tsutsugo (aktuálně Tampa Bay Rays)

2020

Do loňské sezony Baystars nevstoupili dobře, ale ve druhé polovině základní části se vše srovnalo a tým skončil na druhém místě Centrální ligy. V playoff ale nakonec vypadli po nepovedené sérii s Hanshin Tigers.

Ačkoliv letos tým opustil Tsutsugo a chybět bude po operaci lokte Katsuki Azuma, tak v Yokohamě mají stále velmi dobrou sílu na kopci. Nejvíc se letos bude očekávat od Shoty Imanagy, který má potenciál stát se jednou z největších hvězd soutěže.

V minulém roce tým neměl dostatečnou sílu na pálce od svých vnitřních polařů, vyjma importů Joseho Lopeze a Neftali Sota. I proto v zimě klub podepsal Tylera Austina, který má zalepit toto slabé místo. I tak to však letos budou mít v Yokohamě s obhajobou druhého místa v Centrální lize víc než složité.

Cizinci v sestavě

P Edwin Escobar, P Spencer Patton, P Michael Peoples, IF Tyler Austin, IF Jose Lopez, IF Neftali Soto

 

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..