MBOstatní

NPB: Co přinesla první polovina soutěže?

Zatím co severoamerická MLB je teprve na svém začátku, v Japonsku již mají za sebou polovinu základní části soutěže. Pojďme se proto podívat, co nám ukázala.

Pro fanoušky, kteří sledují NPB dlouhodobě, bude určitě nudně působit zpráva, že nejlepším týmem soutěže jsou Yomiuri Giants a Pacifickou ligu vede Fukuoka Softbank Hawks. Tedy, žádné překvapení.

Při pohledu na to, jak se daří hráčům, také tam najdeme nejznámější jména soutěže. Nadhazovač Tomoyuki Sugano vede Centrální ligu s ERA 1.69 a na svém kontě má 5 výher a žádnou prohru. Ve 42.2 odházených směnách si připsal 46 strikeoutů.

Pálkařům vévodí Yuki Yanagita, který má v 38 utkáních čísla .378/.506/.732. Jednatřicetiletý reprezentant v loňském roce odehrál kvůli zranění právě 38 zápasů. A ačkoliv se počítalo s tím, že by po sezoně mohl odejít do MLB, tak kvůli zranění tato možnost nedopadla.

Naopak, koho bychom mohli v příštím roce v MLB vidět, je Seiya Suzuki. Japonská média píšou o tom, že hvězda Hirošimy se pokusí v zimě domluvit s některým z klubů v nejlepší lize světa. A pokud bude pokračovat ve skvělých výkonech, které letos předvádí, tak o nabídky mít nouzi nebude. V Centrální lize je s čísly .343/.438/.664 jednoznačně nejlepším pálkařem.

Naopak Takahiro Norimoto měl být také hráčem, který by měl v budoucnosti zamířit za oceán, ale letos se mu až tolik nedaří, když v sedmi odházených zápasech má ERA 3.55. Mnohem lépe si vede Shota Imanaga, který také odházel 7 zápasů. Jenže ve 44 směnách zaznamenal 54 strikeoutů a ERA 2.84.

Bývalý hráč MLB Nori Aoki ukazuje, že baseball i ve svých osmatřiceti letech stále umí a jeho pálkařský průměr se vyšplhal na .330.

A jak to vypadá s cizinci? Mezi pálkaři je jednoznačně nejlepším Stefen Romero. Ten v minulosti působil v Seattle Mariners, ale ani pálkařský průměr .336 mu asi místenku do MLB nezajistí. Jeho nevýhodou je hlavně věk, když bude mít v příštím roce již 32 let.

Parádně letos v bullpenu Fukuoky hází Kubánec Livan Moinelo. Ten v první polovině sezony odházel 19 směn, ve kterých zaznamenal neuvěřitelných 37 strikeoutů a ERA 0.95.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..