ČeskoMB

Drakům pomohl k postupu do finále EXL U21 no-hitter. Tam je vyzvou Hroši

Autor: Martin Hřib

Stejně jako se většina diváků, hráců, novinářů a všeobecně baseballových fanoušků chystá na finálová utkání mužské extraligy, nechtěně ve stínu právě Czech series se odehraje první dva víkendové duely extraligy do 21 let. Do finále se probojovala stálice finálové série Draci Brno, kteří vyzvou mladou dravou krev Hrochů Brno.

Semifinálové série U21 odstartovala pátečním večerním zápasem v Praze mezi Eagles Praha a Hrochama Brno. Hroši už k playoff U21 přičichli čtvrtfinálovou sérii proti Třebíč Nuclears, kterou vyhráli 2:0 na zápasy. Za oba celky začali házet kvalitní nadhazovači. Za Eagles Jan Konrád a z Brna Tomáš Zachoval. Do páté směny si týmy navzájem přhazovaly vedení v zápase a až v 6. a 7. směně se rozjeli Hroši pálkařskou hitparádu a před dohrávkou 7. směny svítilo na tabuli skóre 15:5 pro Hrochy. Eagles ještě v dohrávce zápasu i díky četným metám zdarma zkorigovali skóre na 15:9, ale to pro Eagles vše. Hroši se tak nezalekli soupeřova prostředí a světel a berou tedy vítězství v prvním zápase.

Druhé utkání se hrálo v Brně na Hroších a nouze o body nebylo. Hned v úvodu zápasu se prosadili, jak Eagles čtyřmi body, tak i domácí Hroši sekundovali třemi body. Od 3. směny se však skére dramaticky změnilo a mezitím, co Eagles dokázali na Raymonda Whiteheada a Lukáše Macíka napálit dohromady dalších 7 bodů, tak Hrochům se naopak nepodařilo navázat na pálkařskou kvalitu z první směny a na prařského Šimona Vyklického nestahují ani bod. V šesté směně Viktor dokoupil udrží tlak Eagles, tak v 7. závěrečném inningu už Eagles zasazují pomyslný hřebíček do rakve Hrochů dalšími 6 body. Hroši pak v posledních směnách jen korigují skóre na nového nadhazovače Vaska Koleva na 17:7 a série se přesouvá k finálnímu zápasu opět na Eagles.

Jelikož “Áčko“ Eagles v sobotu prohrálo semifinálovou sérii proti Drakům Brno, tak jednadvacítka Eagles byla v posledním zápase posílena o své extraligové hráče. Zápas začali domácí s Petrem Vojtou na kopci, na kterého však dokázali Hroši v úvodu hned dvakrát skórovat. Eagles srovnávají až ve 3. směne na jinak kvalitně házející Jakuba Bílka. Od této chvíle už se otěží chopili Hroši a s výsledkem 6:2 mohou Hroši opět po třech letech slavit účast ve finále extraligy do 21 let a vyzvou jednoho z dvojice Draci Brno – Kotlářka Praha.

Dračí jednadvacítka začala playoff až v semifinále, kde na ně padla Kotlářka, která prošla vcelku hladce přes městského rivala SaBaT Praha. První semifinálové utkání mezi Draky a Kotlářkou se neslo v duchu kvalitních nadhazovačů jemnovitě Jana Nebenführa za Draky a Františka Nováka za Kotlářku. Hostující Kotlářka vstoupila do zápasu dvěma body. V dohrávce první směny Draci snížili na rozdíl jednoho bodu. Od této chvíle se na další bodový příděl čekalo až do páté směny, kdy červenomodří navýšili svoje vedení na 3:1. V dohrávce 6. směny se podařilo Drakům dostat na mety dva své hráče a Adam Prudil svým odpalem srovnal stav zápasu na 3:3. Během 7. směny se Kotlářka neodhodlala k žádnému bodu a za vyrovnaného stavu 3:3 se šlo do dohrávky zápasu. Po úspešné ulívce Lukáše Hudečka a následné krádeži druhé mety ho stahuje pro vítězný bod svým tvrdým odpalem po čáře na první metu a Draci tak vítězí v prvním zápase 4:3. Jan Nebenführ si připisuje complete game.

Druhý semifinálový zápas mezi Draky a Kotlářkou byl od začátku v režii Draků. Kteří během prvních 3 směn odskočili na skóre 5:0. Perfektně házející Filip Čapka za 5 směn nedovolil domácí Kotlářce ani jeden úspěšný odpal. V dohrávce 6. směny, když už za Draky házel Václav Tauš, se Kotlářka po sérii chyb v obraně draků dostala k zisku jednoho bodu. David Mergans pak v 7. směně vyřešil posledního pálkaře Kotlářky a Draci tak mohli slavit postup do finále a kombinovaný no-hitter.

Finálová série bude tedy čistě brněnská, ale za to bude nabízet nejen baseball, ale i emoce. Oba týmy se snaží sérii propagovat skrze události na Facebooku a chtějí, aby přišlo co nejvíce fanoušků.

Vyhrají zkušení nadhazovači a kvalitní obrana Draků a dojdou si pro již 6. titul v řadě v této kategorii nebo jim tuto sérii překazí pálkařsky nebezpečný tým mladých hrochů Brno?

Rozpis utkání

Utkání č. 1 – 12.9. ve 13:00 na MBS

Utkání č.  2 – 13.9. ve 13:00 v Areálu Hroch

Utkání č. 3 – 25.9. v 19:00 na MBS

Utkání č. 4 – 26.9. ve 13:00 v Areálu Hroch (pokud bude třeba)

Utkání č. 5 – 27.9. ve 13:00 na MBS (pokud bude Třeba)

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..