MBOstatní

Preview: V neděli začíná turnaj Caribbean Series

Každým rokem se ještě před startem jarní přípravy MLB rozehraje mezinárodní turnaj Caribbean Series (Serie del Caribe). Letos se nejlepší týmy latinské Ameriky utkají v mexickém Mazatlánu.

Stejně jako v minulých letech, tak i letos na turnaji uvidíme mnoho zajímavých hráčů, kteří mají zkušenosti také z MLB. Snad největším tahákem bude zkušený catcher Yadier Molina, který stále nemá podepsanou novou smlouvu. Již nyní se ale ozývají hlasy, že po turnaji podepíše roční kontrakt se St. Louis Cardinals.

V letošním roce budou na tomto turnaji startovat mistři Mexika, Portorika, Venezuely, Dominikánské republiky, Panamy a Kolumbie. Opět na této akci neuvidíme mistra kubánské ligy. Letošní ročník začíná 31. ledna a končí finálovým utkáním v neděli 6. února. Hrát se bude na krásném stadionu v Mazatlánu a do hlediště budou vpuštěni i diváci, ale kapacita bude výrazně omezena (45% kapacity), což vyhnalo vstupné co částek v řádu tisíců.

Protože českému fanouškovi možná nebudou jednotlivé týmy příliš známé, pojďme si proto představit letošní zástupce.

Venezuela – Los Caribes de Anzoátegui

Los Caribes de Anzoátegui vyhráli venezuelský titul počtvrté v posledních deseti letech. Pro klub jsou to jediné tituly od svého založení v roce 1987 a vstupu do LVBP v roce 1990. Ve finále venezuelské ligy nastoupili proti Cardenales de Lara, kteří získali titul v posledních dvou sezonách. Jenže baseballisté Anzoátegui sérii dominovali, když zvítězili 4-0 na zápasy a postoupili tak do Caribbean Series.

Na tomto mezinárodním turnaji se ani jednou nedokázali dostat do finále a vybojovat pro svou krajinu titul. Venezuela tak na svůj osmý triumf čeká od roku 2009.

Na pálce v letošním roce v týmu Los Caribes byli nejnebezpečnější Balbino Fuenmayor a Willians Astudillo, kteří měli pálkařský průměr .389 resp .379. Nejlepším nadhazovačem byl Lester Oliveros, jenž odházel 16 směn s ERA 1.13. Dobré výkon předváděl i levoruký nadhazovač Wilfredo Ledezma, jenž měl ve 28.1 odházených směnách ERA 1.91. Tým doplní také několik hráčů z celku finálového soupeře a po jednom hráči ze tří dalších celků LVBP.

Dominikánská republika – Las Águilas Cibaeñas

Když letos baseballisté Las Águilas Cibaeñas přehráli ve finálové sérii Gigantes del Cibao, tak to nebyla velká sláva jen kvůli tomu, že otočili sérii z 1-3 na konečných 4-3. Pro Águilas to byl totiž dvaadvacátý titul v LIDOM, čímž vyrovnali v počtu prvenství na prvním místě historických tabulek Tigres del Licey.

V letošním roce tak můžou Águilas zabojovat o svůj šestý titul v Caribbean Series, čímž by se osamostatnili na druhém místě historie Caribbean Series. Zatím se o něj dělí s Cangrejeros de Santurce a Criollos de Caguas z Portorika. Na prvním místě jsou stále s deseti tituly Tigres del Licey. Dominikánská republika je tak s dvaceti tituly nejúspěšnější krajinou turnaje a letos může svůj náskok před druhým Portorikem navýšit na rozdíl pěti titulů.

Pokud budete sledovat zápasy tohoto týmu, tak v něm najdete hned několik zajímavých hráčů, na které se zaměřit. Tím prvním je Juan Lugares, jenž v playoff předváděl fantastické výkony a ve finále se výraznou měrou podílel na obratu série v prospěch Águilas. Lugares v minulosti působil v New York Mets a tak českému fanouškovi nebude úplně neznámý. Tím druhým je hráč Texas Rangers Ronald Guzmán, jehož také playoff zastihlo ve výborné formě. Celkově je ale soupiska Águilas prošpikovaná známými jmény jako například Lisalverto Bonilla, Johan Camargo, Jonathan Villar nebo Melky Cabrera. Za mně největší favorit na zisk letošního titulu.

Portoriko – Los Criollos de Caguas

Criollos jsou také jedním z nejúspěšnějších klubů historie Caribbean Series. Také v domácí LBPRC se můžou pochlubit již devatenácti tituly. V Caribbean Series zvítězili pětkrát, z toho dvakrát v posledních čtyřech letech (2017 a 2018). A letos pokukují po dalším prvenství. Aby také ne, když mají v týmu hráče jako Yadier Molina, Edwin Díaz, Jason Garcia nebo Rey Fuentes.

Pro Caguas mluví to, že se hraje na mexické půdě. Své poslední dva tituly na Caribbean Series získali právě v Mexiku (2017 Culiacán, 2018 Guadalajara).

Kolumbie – Caimanes de Barranquilla

Kolumbijský mistr je náhradou za kubánský tým, protože Kubánci jsou stále v nemilosti po tom, co loni odmítli účast na poslední chvíli a vymlouvali se na problémy s vízy. Později se ale objevily informace, že Kubánci měli spíše problémy s financemi. A nevypadá to, že by se nějak hnali zpátky na tento turnaj a je tak pravděpodobné, že Kolumbijci budou mít místo zaručené iv dalších letech. I když se to nelíbí zástupcům z Nikaraguje, či Argentiny.

Caimanes de Barranquilla tak budou na turnaji spíše sbírat zkušenosti a doufat v první výhru pro svou zemi na tomto turnaji. Loni totiž Vaqueros de Montería všech svých pět duelů prohráli. K tomu, aby došli až do finále, by potřebovali pořádnou dávku sportovního štěstí.

Panama – Los Federales de Chiriquí

Panamská liga se letos vinou pandemie nemoci Covid-19 vůbec nerozehrála, ale to tamnímu svazu nebrání, aby na Caribbean Series vyslalo svého zástupce. Ten bude bojovat pod hlavičkou týmu Los Federales de Chiriquí, ale bude mít ve svém středu zástupce ze všech mužstev.

V roce 2019 panamský mistr Toros de Herrera zaskočil celý baseballový svět, když dokázal vyhrát druhý titul pro Panamu po dlouhých 69ti letech. Letošní šance tohoto výběru jsou velmi nejasné, i když podle jmen tým nevypadá špatně. Najdeme v něm například Severina Gonzáleze, jenž s Toros vyhrál titul před dvěma lety. 838 utkání v MLB má odehraných Alejando de Aza, který je také součástí výběru.

Mexiko – ?

V Mexiku již doufali, že budou znát jméno svého zástupce na tomto turnaji. Jenže finálová série mezi Tomateros de Culiacán a Naranjeros de Hermosillo se pořádně zdramatizovala, když Tomateros dokázali vyrovnat sérii ze stavu 1-3 na 3-3. O držiteli letošního titulu a zároveň o možnosti reprezentovat Mexiko na domácí půdě tak rozhodne sedmý duel, jenž se hraje v noci ze soboty na neděli od 2 ráno středoevropského času. Ať již bude Mexiko reprezentovat kdokoliv, tak Mexičané doufají, že jejich zástupce získá jubilejní titul pro krajinu na turnaji. Ten poslední získali v roce 2014 Naranjeros de Hermosillo.

Rozpis turnaje

Týmy se v základní části utkají systémem každý s každým. První čtyři celky se pak střetnou v semifinále. Vítězové pak zabojují o titul ve finálovém utkání. Zápasy vysílá ESPN a měly by být dostupné na platformě ESPN Player.

Neděle, 31. ledna

Panama vs. Venezuela: 18:30
Portoriko vs. Dominikánská Republika: 23:00
Mexiko vs. Kolumbie: 04:00*

Pondělí, 1. února

Panama vs. Kolumbie: 19:00
Venezuela vs. Portoriko: 23:30
Dominikánská Republika vs. Mexiko: 04:00*

Úterý, 2. února

Kolumbie vs. Venezuela: 18:30
Dominikánská Republika vs. Panama: 23:00
Portoriko vs. Mexiko: 04:00*

Středa, 3. února

Venezuela vs. Dominikánská Republika: 18:30
olumbie vs. Portoriko: 23:00
Mexiko vs. Panama: 04:00*

Čtvrtek, 4. února

Panama vs. Portoriko: 19:00
Kolumbie vs. Kolumbie: 23:30
Venezuela vs. Mexiko: 04:00*

Pátek, 5. února

Semifinále A, 3. vs. 2.: 23:00
Semifinále B, 4. vs. 1.: 04:00 *,**

Sobota, 6. února

Finále: 04:00*

Vysvětlivky: *ve 4 ráno následujícího dne, ** pokud domácí Mexiko postoupí do semifinále, bude hrát až druhý zápas

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..