MBOstatní

Curacao se chce oddělit od nizozemského baseballu

Velmi zajímavá zpráva z pohledu českého baseballu se objevila nedávno na sociálních sítích FEBEKO (Baseballová federace Curacaa). Curacao totiž oznámilo, že by se rádo vydalo vlastním směrem a dostalo se na vyšší pozice v žebříčku Světové baseballové a softbalové konfederace (WBSC).

Tato informace je důležitá i pro evropský baseball. Curacao by se totiž dle serveru dutchbaseballhangout rádo účastnilo příštího turnaje World Baseball Classic jako samostatná země. Nikoliv tedy pod hlavičkou Nizozemského království. to by znamenalo, že v jejich dresu budou moct hrát hráči jako Jurickson Profar, Jonathan Schoop nebo Ozzie Albies.

Zároveň by ale hráči z Curacaa nehráli za nizozemský národní tým, který by tak přišel o podstatnou část kvalitních baseballistů. Z pohledu českého baseballu je to o to zajímavější, že bychom měli šanci stát se v žebříčku nejlepší evropskou zemí. Aktuálně totiž Česku patří 16. pozice v žebříčku WBSC. Nizozemsko je aktuálně deváté a za Českem je i Itálie, nebo Německo. Již letos na Mistrovství Evropy by tedy Nizozemsko mohlo být bez hráčů z Curacaa, což by výrazně zvýšilo české šance na první medaili z evropského šampionátu. Otázkou je, jestli je to dobrá zpráva pro evropský baseball, který by tak mohl přijít o místo v TOP 12 a tím by ztratil nejen místenku pro turnaj Premier 12, ale i vliv při jednáních WBSC.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..