ČeskoMB

EXL: Jan Novák přestupuje do Hluboké

Letošní nováček v české nejvyšší baseballové soutěži Hluboká nad Vltavou hlásí další významnou posilu. Do svých řad totiž získala reprezentačního nadhazovače Jana Nováka.

Jan Novák je tak dalším hráčem, který na jih Čech míří z pražské Kotlářky. Již dříve stejným směrem zamířil Martin Mužík, pro kterého je to ale návrat do klubu kde vyrůstal. Naopak Jan Novák celou svou extraligovou kariéru strávil v dresu pražského týmu. Pouze v letech 2014 a 2015 působil také v zámoří, kde zkoušel štěstí v organizaci Baltimore Orioles. Tam odházel 28.2 směny a jeho ERA 3.77 na úrovni Rookie dávala naději, že bychom jej jednou mohli vidět bojovat o MLB. Honza se nakonec ale rozhodl vrátit do Česka.

Hned v playoff 2015 byl jedním z důležitých hráčů Kotlářky při cestě za jejich jediným titulem, když ve vyřazovacích bojích v 15.1 směnách soupeřům povolil pouze 2 doběhy. O dva roky později pak zaznamenal svůj první no-hitter v Extralize, když na něj nestačili baseballisté Blanska. Druhý přidal v loňském roce, kdy odházel sedm čistých směn proti Tempu. Celkově byla loňská sezona z jeho strany velmi povedená, když v základní části byl prakticky skoro nepálitelný. Jeho WHIP 0.692 bylo jednoznačně nejlepším v lize.

Poř. 2020JménoWHIP
1.Novák Jan (KOT)0.692
2.Chroust Radim (DRA)0.830
3.Satoria Ondřej (ARR)0.833
4.Duffek Tomáš (EAG)0.978
5.Ercoli Lukáš (KOT)1.061
zdroj: baseball-stat.cz

V dvaceti šesti odházených směnách Novák zaznamenal 46 strikeoutů, což je průměr skoro dvou strikeoutů na jednu směnu. V průměru tak na 9 směn zaznamenal 17 strikeoutů. Na druhém místě měl Daniel Padyšák průměr 12,9 strikeoutu na 9 směn.

Poř K/9 – 2020JménoK/9
1.Novák Jan (KOT)17.0
2.Padyšák Daniel (KOT)12.9
3.Satoria Ondřej (ARR)10.3
4.Bokaj Boris (ARR)10.2
5.Chroust Radim (DRA)9.6
zdroj: baseball-stat.cz

Podle nových přestupových pravidel ale přestup Nováka do Hluboké musel nováčka soutěže vyjít na vysokou částku. Podle kalkulačky na webu ČBA měla Hluboká za tohoto českého reprezentanta zaplatit 120 000 korun. Jak ale ukazují námi zmíněné statistiky, tak se tato investice může klubu vyplatit.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..