MBOstatní

V sobotu začíná tchajwanská CPBL

Stejně jako v minulém roce, tak i letos bude tchajwanská baseballová CPBL celosvětově první profesionální baseballovou ligou, která se rozehraje. Pojďme se podívat, na co se letos můžeme těšit.

Wei Chuan Dragons

Prvním tahákem letošní sezony bude nováček soutěže tým Wei Chuan Dragons. “Draci” jsou oživením tradičního klubu, který působil v CPBL v letech 1989 až 1999. Ten ale semlely finanční problémy, ve kterých se celá soutěž potácela po obrovském korupčním skandálu v roce 1996. Navíc tým skončil po  tom, co v sezonách 1997, 1998 a 1999 získal mistrovský titul. V letošním roce však budou trochu cestovním týmem, protože klub čeká na dostavbu nového stadionu. Celkem tak v sezoně odehrají domácí zápasy na šesti stadionech po celém tchajwanském ostrově.

Nové míče

Pokud vás loni CPBL bavila i díky tomu, že v ní bylo k vidění velké množství homerunů, tak letos možná budete zklamáni. Vedení soutěže totiž schválilo míče, které mají menší odskok, tím pádem nebudou po kontaktu s pálkou létat až tak daleko. Vidět to bylo již v přípravných zápasech. Zatím co v zápasech Spring Training v roce 2020 skončil homerunem každý dvaadvacátý stav na pálce, tak letos každý devadesátý. Snížila se také úspěšnost pálkařů z .321 na .266. Z těchto čísel musí mít radost hlavně nadhazovači, pro které už jsou tak podmínky na ostrově nevyhovující a průměr pěti obdržených doběhů na 9 směn je považován za dobrý výsledek.

Padne rekord?

Velká pozornost bude letos upřena na devětatřicetiletého veterána v dresu Chinatrust Brothers Chih-Seng Lina. Tomu totiž chybí pouze 4 homeruny k tomu, aby vytvořil nový rekord v počtu homerunů v soutěži v kariéře. Pokud by jich dokázal odpálit 14, tak se stane prvním hráčem historie CPBL s 300 homeruny.

Cizinci

Stejně jako v minulých letech, tak i letos týmy ve velkém sháněly posily v zahraničí. Pouze obhájci titulu z Uni-Lions nic neřešili a podepsali čtveřici Tim Melville, Brock Dykxhoorn, Teddy StankiewiczFelix Doubront, která je loni dostala na vrchol. Brother letos přivádí Onelki Garciu, který si udělal dobré jméno v Japonsku a tím pádem mu adaptace na asijskou kulturu nebude dělat problém. Naopak Monkeys si z loňských posil pojistili pouze Ryana Bollingera. Velkou posilou měl být Aaron Wilkerson. Ten však těsně před startem sezony odstoupil od smlouvy z rodinných důvodů.

Nejzvučnější jména však přivádí Dragons. Na kopci tak uvidíme dva hráče, kteří ještě loni nadhazovali v jihokorejské KBO – Jake BrighamDrew Gagnon. Ještě zvučnější posilou je Japonec Junichi Tazawa, který má na svém kontě 9 sezon v MLB. Nováček soutěže navíc podepsal i pálkaře-cizince, což není příliš obvyklý krok. Navíc pokud jde o hráče se zkušenostmi z MLB. Jejich dres totiž bude oblékat Dominikánec Rosell Herrera, který v Major League oblékal dresy týmů Reds, Royals a Marlins.

Pravidla

CPBL má také zajímavý způsob postupu do finálové série. Základní část je rozdělena do dvou fází. Vítězové těchto fází postupují automaticky do finálové série. Výjimkou je pouze případ, kdy některý z týmů má v součtu obou fází nejlepší procento výher, ale nevyhrál ani jednu polovinu základní části. Pak sehraje semifinálovou sérii proti tomu ze dvou vítězů, který měl nižší procentuální poměr výher. Pokud by obě fáze vyhrál stejný klub, tak o postup do finále budou bojovat druhý a třetí tým v tabulce celé základní části. Vítěz této série pak postoupí do finále, ale v něm bude automaticky prohrávat 0-1 na zápasy.

Fanoušci

Zatímco v minulé sezoně týmy nepustily v úvodu sezony na stadion žádné fanoušky, tak letos to bude jinak. V prvních týdnech sezony budou moct týmy využít až 78% kapacity svých stadionů. Horší zprávou pro mezinárodní fanoušky bude ale absence anglických streamů. Letos týmy neplánují jejich spuštění a zápasy bude možno sledovat na placené CPBL TV, nebo na domácích kanálech klubů na Twitchi.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..