ČeskoMB

Český Moneyball? Pomůže Eagles Praha nové analytické oddělení?

Pražský klub Eagles Praha se před letošní sezonou musel vypořádat s řadou odchodů a do nového extraligového ročníku vstoupil s omlazeným kádrem. Trenér Vladimír Chlup tak musí v roce, po němž se bude Extraliga zužovat o dva celky, bojovat s méně zkušenými hráči. Tuto nevýhodu by mělo nahradit nové analytické oddělení klubu, které se dalo dohromady v průběhu offseason.

Opravdový baseballový fanoušek minimálně jednou viděl film Moneyball s Bradem Pittem v hlavní roli, který ukazuje skutečný příběh klubu Oakland Athletics. Ten dokázal s omezenými financemi překvapit celou MLB, když na základě statistických analýz dosahoval mnohem větších úspěchu, než mu bylo předpovídáno. O něco podobné se v české baseballové Extralize pokusí Eagles.

Český ekvivalent Petra Branda tvoří trojice Stanislav Straka, Jiří Vlach a Stanislav Kron, kteří pro trenéra Vladimíra Chlupa chystají podklady na základě dostupných dat z ligových zápasů jednotlivých týmů. První dva jmenovaní nejsou v české baseballu úplně neznámé osoby. Stanislav Straka stojí za projektem MLB Czech a Vlach zase vytvořil rozšířené statistiky Extraligy na svém webu baseball-stat.cz. Nový projekt Eagles je vlastně krásným příkladem toho, jak baseballoví fanoušci můžou pomoct posunout český baseball na další úroveň. “Jsem fanouškem Eagles a s Vláďou jsme byli tu a tam v kontaktu,” napsal nám Stanislav Straka , jak vznikla prvotní myšlenka. “Takže bylo nasnadě oslovit právě jeho. Částečně to vzniklo jako žert nebo hec po některém zápase tuším Světové série. Nepamatuji si přesně, ale Vláďa mi tehdy napsal něco ve smyslu: “Oni dokáží chytat míče, aniž by se vůbec pohnuli. Na té analýze něco asi bude.” Tak jsem se ho zeptal, kdy s tím začneme na Eagles a on napsal, že klidně hned. Tak jsme začali.”

“Standa se mi ozval, jestli bych nebyl ochotný pomoci Eagles a vytvořit pro ně databázi, kterou by pak mohli využívat k taktické přípravě na zápasy. Myšlenka většího využití dat v naší Extralize se mi samozřejmě líbí, takže jsem si řekl, proč ne?,” poodhalil své zapojení do projektu Jiří Vlach.

Psali jsme...  MLB: Ronel Blanco hodil první no-hitter letošní sezóny

Pánové pak klub oslovili a “….následně jsme se všichni setkali a nám se tento nápad líbil. Navíc v letošní sezoně je každá pomoc dobrá,” přiznal hlavní trenér Eagles Vladimír Chlup. Zároveň si pochvaluje aplikaci, kterou pro něj trio výše zmíněných vytvořilo. “Je příjemné mít k dugoutu k dispozici další pomoc navíc,” doplnil trenér pražského klubu.

Celá aplikace přitom vznikala postupně. “Šli jsme do toho s tím, že až časem uvidíme, co z toho nakonec vznikne,” přiznal Jiří Vlach. “Neměli jsme zezačátku nic. Naštěstí jsme se díky Zuzce Ferkové (autorka mobilní aplikace Český baseball a spolupracovnice projektu Milujeme Baseball – pozn. aut.) dostali k detailním datům z iScore, což byl pro naší aplikaci základní kámen. Pak už si to žádalo jen data ‘přechroustat’, aby byla čitelná pro každého a odchytit chyby v datech, kterých bylo spoustu a Standa Kron to pak hodil do uživatelského rozhraní. Přes zimu jsme naštěstí měli spoustu času.”

V letošním roce může o budoucnosti klubu a jeho setrvání v Extralize rozhodnout i jediné vítězství. Trenér Chlup nám řekl, že zatím je aplikace stále spíše v testovacím režimu, ale už nyní může podle dat připravovat svou obranu na jednotlivé pálkaře. Zároveň dodává: “Hrajeme 27 zápasů, takže když nám to přinese i jednu výhru navíc, tak to bude skvělé.”

Letos tak bude o tom víc zajímavější sledovat zápasy Eagles a jejich využívání nové analytické aplikace. Možná to bude impulz i pro další extraligové kluby zaměřit se i na tuto stránku zápasové přípravy. Vždyť v MLB již nenajdete organizaci, která by neměla své vlastní analytické oddělení. Extraligovým klubům ale takové oddělení chybí. “Celý český baseball je stále vlastně v plenkách,” zamýšlí se Jiří Vlach, když se jej na to ptám. “Stále jde o amatérský sport, který dělají hlavně nadšenci a ve kterém se netočí příliš mnoho peněz. Každý rok je ale vidět ohromný posun dopředu a doufám, že i naše aplikace k tomu trochu přispěje.”

Psali jsme...  UK: V máji začne britská ženská baseballová liga. Uvidíme nové tímy

Eagles vstoupili do sezony s bilancí 3 výhry (2 kontumační) a 3 prohry. Navíc mají stále před sebou důležité série s přímými konkurenty o postup do TOP 6. V nich však budou mít k dispozici stále více dat z odehraných utkání letošního ročníku. Ukáže se to nakonec jako jejich výhoda?

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..