MBMLB

Yankees a Red Sox v minulosti málem založili baseballovou “Superligu”

V posledních dnech sportovním světem otřásla zpráva, že 12 slovutných fotbalových klubů chce založit vlastní soutěž pod názvem Superliga. Jak ale upozorňuje server The Athletic, tak s podobnou myšlenkou již v minulosti přišly také některé baseballové kluby.

Pokud byste ale po této události pátrali, museli byste se podívat hodně daleko do minulosti. Přesněji sto let zpátky. Začátkem dvacátých let vyvrcholila nespokojenost majitelů New York Yankees, Boston Red Sox a Chicaga White Sox s působením zakladatele a prezidenta Americké ligy Banem Johnsonem. Ten byl mužem, který si dokázal svou povahou nadělat mnoho nepřátel. Vše vyvrcholilo v roce 1920, kdy se provalil sázkařský skandál hráčů Chicaga White Sox z roku 1919 (známý jako Black Sox Scandal). Majitel White Sox Charles Comiskey totiž Johnsona měl upozornit na to, že má informace o tom, že někteří z jeho hráčů by mohli být ovlivněni různými gamblery. Johnson ale na jeho varování nebral zřetel a když tato kauza později praskla, tak z toho byl největší skandál v historii MLB.

Majitelé tři zmíněných klubů se proto rozhodli, že se přesunou z Americké ligy do konkurenční Národní ligy. Tehdejší novináři v médiích již o ni začali mluvit jako o “New National” (Nová Národní liga). Ta by se tak rozšířila na 11 týmů z dosavadních osmi. Uvažovalo se, že by se k nim přidal někdo z loajální pětky (Cleveland Indians, Philadelphia Athletics, St. Louis Browns, Detroit Tigers, Washington Senators), nebo by kluby dopomohli k vzniku nového klubu někde v oblasti Detroitu.

Ale právě Black Sox Scandal byl důvodem, proč se New National nestala realitou. Tento skandál a následný soudní proces s hráči Chicaga White Sox obrovsky snížil reputaci baseballu a ten tak vrhl obrovské množství energie do její záchrany. Kluby po dohodě angažovali nesmlouvavého federálního soudce Kenesawa Mountain Landise jako nového komisaře a majitelé klubů se nově zodpovídali přímo jemu. To také snížilo sílu neoblíbeného Bana Johnsona.

Nyní se tak můžeme jen domnívat, jaký by byl osud nové dvanáctičlenné ligy a také pětičlenné Americké ligy. Menší soutěž by s největší pravděpodobností čekal kolaps a Národní liga by tak ztratila největšího konkurenta. Steve Buckley ve svém článku na The Athletic dokonce spekuluje, že Boston by později neuživil dva kluby v lize a možná by to nebyli Braves, kteří se pak stěhovali, ale Red Sox. O tom však už nyní můžeme pouze polemizovat. Každopádně baseballová Superliga se nestala skutečností, ačkoliv k ní moc nechybělo.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..