Česko

Start 1. Ligy je za rohem

Dlouhé čekání na první nadhoz se pomalu chýlí ke konci. Poslední utkání v rámci 1. Ligy proběhlo v neděli 11. 10. 2020. Zimní pauza se nebývale protáhla a s pravou přípravou to bylo složité. Kvůli hygienické krizi se hráči museli připravovat individuálně a týmové tréninky jsou povoleny jen pár týdnu. Letošní sezona bude poslední, kdy se bude hrát v sedmi účastnících. Dle předpokladu spadnou dva týmy z nejvyšší soutěže (ještě se uvidí, které týmy to budou, ale průběh Extraligy leccos naznačil). Příští sezonu by mělo být devět týmů a ještě se uvidí, jestli bude hrát Choceň (z hlediska sudého počtu týmů by deset týmů bylo přijatelnější, a to ani nemluvě o větším zapojení hráčů).

V této části představím sedm týmů, které budou bojovat o Titul, a také o Nadstavby:

Hippos Brno se v minulých sezonách jmenoval Hroch Brno. Jedná se o B-tým Hrochů Brno. Z toho tedy plyne, že tým bude nejspíše složen z nadějných juniorů. Jedná se o velmi dobrý způsob, jak seznámit mladé hráče s mužskou soutěží. Celkově klub Hroši Brno je nejprogresivnější v celé republice a dává velké šance svým odchovancům. Minulou sezonu měl tým bilanci 3-10, což není úplně výsledek s, kterým by byli hráči a vedení spokojení. Nejvíce hitů měl bývalý hráč Draků Michael Kremláček. Celkově je tento tým zajímavým mixem zkušených hráčů (Krekmláček, Felkl, Čudovský) a mladých pušek (Claus, Charvát, Kupský). Uvidíme, kam to tento tým letos dotáhne- možná je uvidíme v play off.

Jeden z Mistrů Ligy Klasik Frýdek-Místek vydatně spolupracuje s Arrows Ostrava. Na cestě Frýdek-Místek – Ostrava přestupuje velké množství hráčů. I tento tým se snaží začleňovat velké množství mladých hráčů, jelikož má velmi dobrou mládežnickou líheň. Tým kolem Martina Dronga patří mezi týmy z horních pater Ligy. Mnoho hráčů má za sebou extraligovou zkušenost: Drong, Kozel, Kaplan, Prokeš, Hon, Gurník, Míček, Adamus. Mladík Kozel v loňské sezoně odpálil 2 HR a vysloužil si hostování v Arrows Ostrava. Nejvíce hitů odpálil infielder Jakub Kaplan. Zadopolař Šimon Urban je nejen pozičním hráčem, ale i dobrým nadhazovačem. Velmi zajímavé bude sledovat výkony Damiána Lapiše, který se do týmu dostal přes kvalitní výkony v U18.

Loňským překvapením byly zajisté výkony týmu Pelikans Bučovice. Klub začal spolupracovat s Draky Brno a mnoho hráčů zamířilo na hostování či trvalý přestup právě do Bučovic. Bučovice vlétli do Ligy s velkým nadšením a určitě se dá říci, že byli největším překvapením. Kvalitní hra je posunula až do Nadstavy o Extraligu. Bučovické hřiště je příznivé pro praváky pálkaře, jelikož v levém poli je plot proklatě blízko, takže se dá očekávat na domácích zápasech tolik fanouškovsky oblíbených homerunů. Nejvíce odpalů měl Marek Posolda a karibská posila z Techniky Yasser Tellez. Trochu za očekáváním zůstaly výkony Lukáše Řehůřka, který přestoupil z Draků Brno, ale vše se v této sezoně může změnit. Na kopci předváděli dobré výkony Jan Svoboda a Ondřej Králík (host z Draků). Tým vede Jiří Foitl st., který má v letošní sezoně k dispozici hned 32 hráčů.

SaBaT Praha sestoupil z Extraligy a jistě bude chtít se, co nejrychleji vrátit zpět. Mnoho hráčů odešlo hostovat do Kotlářky Praha, ale to by nemusel být problém, jelikož SaBaT má velkou členskou základnu (v kategorii U18 má tradičně 2 týmy). Bilance 2-16 a nepovedená baráž se musí brzy zapomenout. V loňské sezoně zářil na pálce nestárnoucí Michal Muller a zdatně mu sekundoval Jan Tůma. Zajímavostí bylo působení Tadeáše Kalčeva, který hrál softball a baseball na nejvyšší úrovni-letos hraje v dresu Nuclears Třebíč. Na kopci tým vedl Jiří Vavruša, který v letošní sezoně hájí barvy klubu z Markéty.

Skokani Olomouc jsou na rozcestí. V minulosti se jednalo o extraligový tým, který v poslední době nemá dobrou formu. Loňská sezona se příliš nepovedla a hráči si spíše zvykali na nové týmy. Olomoucký tým je v přestavbě: do klubu se vracejí bývalý hráči (Schneider, Černík, Dostál), a také zabudovávají do kádru junioři (Nevrla, Borůvka, Saad, Gaul a další). Bilance 2-10 byla velmi špatnou vizitkou a v letošní sezoně by si Skokani měli pošramocenou reputaci vylepšit. Novým trenérským duem je Schneider-Voják. Borůvka, Schwarz O. a Lázniček byli tahouni na pálce a bude zajímavé je sledovat v budoucí sezoně. Velkým otazníkem po sezoně 2020 je bullpen, ale s tím by měl pomoci Marko Vykoukal (hostování z Arrows Ostrava).

Druhým seskupivším týmem  z Extraligy je Technika Brno. Klub z Kraví Hory je na to velmi podobně, jako Skokani Olomouc. Loňská sezona byla pro Techniku velmi bolestná, jelikož skoro byli v play off, ale zklamaní bylo, tak velké, že tradiční klub bude hrát pouze 1. Ligu. V letošní sezoně by se měl starat o A-tým Matěj Menšík, který válí v Extralize v dresu Arrows Ostrava. I tento klub má na soupisce mnoho mladých hráčů a dá se říct, že buduje nový kádr (po exodu hráčů do jiných klubů či ukončení aktivní kariéry). Na pálce jistě zázáří zmíněný Menšík-otázkou je jestli bude hrát za Techniku či Arrows? Ani Michal Sobotka již není součásti bullpenu a bude zajímavé sledovat, jak si tento tým poradí s novými soupeři.

Wolfs Domažlice byli v minulosti outsiderem soutěže, ale v loňské sezoně překvapili olomoucké Skokany. V minulosti v klubu působil Gregory McCarthy, který hrál mj. v brněnských Dracích (nebo v ltech 1996 -1198 v MLB). Progres klubu je vidět a uvidíme, jak si hráči poradí v letošní sezoně. Vladimír Dluhoš (bývalý hráč Arrrows) v minulé sezoně odpálil 3 HR, což na hráče 1. Ligy je velmi dobrý počin. Nejvíce směn odházel Pavel Zelenka. Výhodou hráčů Domažlice je zajisté geografie, jelikož dlouhá cesta může unavit protihráče.

Letošní sezona bude opravdu velmi zajímavá. Uvidíme, jestli do prvoligového kolotoče nehodí ,,vidle“ koronavirus, a jestli některý tým postoupí do Extraligy. Bývalá Českomoravská liga již není zatracovanou soutěží a fanoušci velmi často vidí velmi kvalitní baseball.

Nezbývá než dodat: Play Ball!!!

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..