ČeskoMB

Týmy můžou podepisovat cizince až do července. Jaké nás čekají změny?

Fanoušci české baseballové Extraligy nedávno zaregistrovali odchod nadhazovače Tate Gillespieho z Kotlářky do Francie. Co ale v našem článku nezaznělo je důvod jeho odchodu. Ten byl totiž vynucený.

Cizinci v Extralize totiž naráží na jeden problém. Mnohým totiž končí platnost víz. Ty dostávají na 90 dní a ačkoliv minulosti nebylo problémem, aby jim po žádosti byla prodloužena, tak letos jsou jejich žádosti zamítány jedna za druhou. To znamená, že by měli postupně opouštět Českou republiku a státy Evropské unie. To neplatí pro Francii, která má s USA extra smlouvu a Američané můžou ve Francii pobývat 180 dní od příletu. Dá se proto předpokládat, že Gillespieho budou do krajiny galského kohouta následovat další hráči.

I proto vydala Sportovně-technická komise novou úpravu pravidel, díky které se měla prodloužit lhůta, do kdy můžou týmy registrovat nové cizince (Odkaz). Tu STK stanovila na 4. červenec 2021. Jenže toto rozhodnutí narazilo na nevoli několika klubů Extraligy, které se bály, že by některé týmy mohly situace využít a narychlo vyškrtnout některou ze svých posil a nahradit jinou. Dle našich informací tak ČBA obdržela minimálně jedno odvolání. A Výkonný výbor měl rozhodnout ve prospěch toho odvolání. Termín pro nejpozdější nástup cizinců sice potvrdil na 4. červenec, ale s podmínkou, že týmy Extraligy a 1. ligy můžou nahradit pouze hráče, kterým byla zamítnuta žádost o prodloužení víza.

Z rozhovorů s několika zástupci klubů jsem ale slyšel rozhořčení nad tím, že dle nich ČBA nedostála svých slov, když měla klubům na jednání před začátkem soutěže slíbit, že bude dělat vše proto, aby takováto situace nenastala. Z dostupných zdrojů je ale těžko toto tvrzení ověřit. Každopádně je tato situace pro kluby velmi nepříjemná, protože příchod dalších importů je bude stát nemalé náklady navíc. Někteří činovníci dokonce vyhlásili názor, že z těchto důvodů by se mělo posunout zužování Extraligy o jeden rok.

Bude zajímavé sledovat, jakých změn se ještě v průběhu nadstavby a baráže dočkáme. Určitě by tato změna neměla postihnout nejnovější posily v týmech Draků, nebo Techniky. Naopak pro Arrows by bylo nepříjemností, že Tyler Smith, případně Brett Holtz by nemohli nastoupit do závěrečných bojů o medaile. Vízové trampoty by tak mohly značně ovlivnit závěr letošního extraligového ročníku.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..