ČeskoMB

ME U18: Češi zdolali Rakousko a zahrají si o 5. místo

V posledním utkání základní skupiny na letošním evropském šampionátu čekalo na české reprezentanty Rakousko. Pokud Češi nechtěli hrát o udržení, tak potřebovali zvítězit.

A zpočátku to šlo pro svěřence Davida Winklera dobře. V první směně stáhl doběh kapitán týmu Milan Prokop a o směnu později zvýšil na 2-0 svým doběhem Ondřej Filip. Jenže ve třetí směně dokázali Rakušané vyrovnat. Startér Česka Boris Večerka nejdříve trefil svým nadhozem prvního pálkaře, aby pak Češi vyrobili chybu v obraně a soupeř stáhl první doběh a navíc dostal dalšího běžce na třetí metu. Čeští trenéři na to reagovali střídáním Večerky a na kopec šel Lukáš Smejkal. Toho ale přivítal RBI odpalem Julian Faulhaber. Pak už ale český nadhazovač vyřadil dva soupeře strikeoutem a ukončil tím útok Rakouska.

Češi v dohrávce dokázali dostat jednoho běžce do skórovací pozice, ale další doběhy z toho nebyly. A Rakušané hned z dalšího útoku trestali, když i zásluhou trojmetového odpalu Eoghana McGarryho stáhli další dva doběhy a poprvé v utkání se dostali do vedení. Naštěstí v dohrávce Češi zaplnili všechny mety, které pak třímetovým odpalem “vyčistil” Matěj Vlach a rázem to bylo z českého pohledu veselejší.

Jenže hned v další směně Tadeáš Zavadil pustil na mety tři pálkaře soupeře a situaci tak šel s jedním outem zachraňovat Nicolas O’Rourke. Jenže byl to opět McGarry, jenž svým odpalem stáhl dva body a poslal Rakousko do vedení. To ale netrvalo dlouho, protože Milan Prokop otevřel dohrávku třímetovým odpalem a následně po divokém nadhozu doběhl pro šestý doběh. Na jeho práci navázali další pálkaři a Češi dokázali bez outu zaplnit všechny mety. Nakonec v tomto útoku český tým protočil lineup a pěti doběhy si vytvořil solidní náskok.

Nicolas O’Rourke tak měl za úkol dovést duel do vítězného konce. A ten splnil na výbornou, když v posledních dvou směnách nepustil na metu ani jednoho hráče soupeře. Češi si tak připsali důležitou výhru a vyhnou se bojům o udržení. V sobotu od 16:00 si zahrají o páté místo se třetím celkem ze skupiny A.

8.7.211234567RHE
 AUT 0 0 2 2 2 0 0 6 5 2
 CZE 1 1 0 3 5 0 X 10 11 2
Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..