MBOstatní

OH: Japonci otevřeli olympijský turnaj walk-off výhrou

Ve středu v pět hodin ráno středoevropského času se konečně rozehrál i baseballový turnaj na letošních Olympijských hrách. A ten nabídl parádní souboj až do posledního nadhozu.

Již v preview před turnajem jsem psal, že Japonci budou mít velkou kvalitu na kopci. Jenže také Dominikánci přivezli kvalitní tým a proti Japoncům postavili Cristophera Mercedesse, který házel výborně již v závěrečné olympijské kvalifikaci. Fanoušci baseballu si tak na první doběh v utkání museli počkat až do 7. směny, kdy Japonci místo startujícího Yoshinobu Yamamota poslali na kopec Koyo Aoyagiho. Ten nejdříve povolil dva hity, aby pak na dva outy oba běžce stáhl dvoumetovým odpalem Charlie Valerio.

Aoyagi nakonec sedmou směnu ani nedoházel, když jej po metě zdarma pro Gustava Nuneze nahradil Kaima Taira. Ten dokázal s obranou rychle zahrát třetí out a ukončit tak útok soupeře.

Japonci tak měli před zbylými třemi směnami za úkol přidat na pálce. V ofenzívě totiž měli po šesti směnách pouze 1 úspěšný odpal. To změnil hned leadoff hitter dohrávky Hideto Asamura, který odpálil single. Na něj navázal Yuki Yanagita dvoumetovým odpalem a Japonci měli najednou dva běžce ve skórovací pozici bez outu. To byla konečná i pro Mercedese, jehož nahradil Luis Castillo. Ten s výrazným přispěním obrany, zejména Rodrigueze v pravém poli, dovolil Japoncům pouze snížit na 2-1.

V dohrávce osmé směny byli Japonci blízko vyrovnání, když Tetsuto Yamada byl tečován na domácí metě po parádním příhozu Johana Miesese v levém poli. Dominikánci tak byli jednu směnu od velkého překvapení hned v úvodu turnaje. Svou pozici si navíc dokázali v první půlsměně ještě vylepšit, když Dom Nunez dvoumetovým odpalem stáhl Ericka Mejiu.

Japonci však v dohrávce ukázali, proč jsou dlouhodobě na prvním místě žebříčku WBSC. V dohrávce dokázali s jedním outem dostat na mety dva běžce a ty pak stáhli odpalem Munetaka Murakami a povedenou squeeze play Takuya Kai. Navíc Jairo Asencio pak po nepřesných nadhozech daroval metu zdarma Tetsudo Yamadovi a Japonsko mělo rázem obsazené všechny mety. Situaci tak měl zachránit Jhan Martinez, ale jeho první nadhoz poslal Hayato Sakamoto až k plotu vnějšího pole a Japonci tka mohli slavit walk-off výhru.

G1123456789RHELOB
Dominikánská Rep. 0 0 0 0 0 0 2 0 1 3 8 0 8
Japonsko 0 0 0 0 0 0 1 0 2 4 9 0 6
Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..