MBOstatní

OH: V sobotu nás čekají boje o olympijské medaile

Olympijský baseballový turnaj spěje do svého finále. Před námi jsou již pouze poslední dva zápasy, které určí konečné umístnění na prvních čtyřech místech.

Jako první se rozehraje souboj o bronzové medaile. V něm se utkají obhájci zlata Jižní Korea a Dominikánská republika. Oba týmy se na tomto turnaji již jednou utkali a byla z toho výhra Korejců 4-3, kteří asijský tým otočil skóre třemi doběhy v dohrávce deváté směny. Dominikánci na velkém turnaji čekají na výhru proti Jižní Koreji od roku 1984, kdy zvítězili na dnes již neexistujícím Světovém poháru.

Pokud by se Dominikáncům povedlo zvítězit, tak by se stali teprve sedmou zemí, která v historii získala olympijskou medaili z baseballu na Olympiádě. Již nyní je jasné, že i případné čtvrté místo bude největším úspěchem pro krajinu na baseballovém turnaji. Při své jediné předchozí účasti v Barceloně 1992 skončili Dominikánci na šestém místě.

Finále

Obrovským lákadlem bude rozhodně finálový zápas. Ten totiž proti sobě postaví domácí Japonce a USA. Domácí reprezentace je favoritem utkání, ale nesmíme zapomínat, že v poslední době jsou ve vzájemných zápasech na velkých turnajích úspěšnější Američané. Z jedenácti vzájemných duelů vyhráli osmkrát. Ve čtvrtfinále na letošním turnaji ale byli úspěšnější Japonci, kteří zvítězili 7-6 v nastavení. Dá se tedy očekávat, že i tentokrát to bude velmi vyrovnaný zápas.

Japonci ale budou hodně hladoví, protože stále nemají na svém kontě zlaté olympijské medaile. Jendou na baseballovém turnaji brali stříbro (1996) a dvakrát bronz (1992. 2004). Navíc na letošním turnaji ještě ani jednou neprohráli, díky čemu nemuseli do opravné části pavouka a odehráli tak nejméně zápasů. To může být jejich výhodou, protože by měli mít k dispozici více odpočinuté nadhazovače.

Psali jsme...  EXL: Tomáš Duffek překonal metu 900 strikeoutů a má 90 výher

Američani narozdíl od svého soupeře již jednou zlato vyhráli (2000). Kromě toho mají ještě dvě bronzové z let 1996 a 2008. V případě, že by prohráli, tak by vlastně obě krajiny zkompletovali svou medailovou sbírku. Ale jak známe Američany, rozhodně se budou chtít poprat o zlato.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..