MBOstatní

Preview: Ve středu se na Olympiádě rozehraje baseballový turnaj

7. července to bylo přesně 16 let, kdy Mezinárodní olympijský výbor rozhodl, že po Olympiádě v Pekingu v roce 2008 se baseball vyřadí z olympijských sportů. Hlasování přitom bylo těsné. Za vyřazení hlasovalo 54 zástupců a za zachování 50.

Historie

Baseballoví fanoušci si na jejich oblíbený sport na Olympiádě museli počkat dlouhých 13 let. Stalo se tak jen díky tomu, že Olympiádu hostí Japonci, pro které je baseball kolektivním sportem číslo 1. V roce 2024 se tento sport na Olympiádě opět neobjeví. Snad v roce 2028 v Los Angeles.

Oproti předešlým pěti Olympiádám se do turnaje zapojí pouze 6 týmů místo osmi. Již nyní je jasné, že Kuba protrhne svou medailovou šňůru, když jako jediná země získala medaili na všech pěti Olympiádách, na kterých se baseball hrál. Naopak mezi účastníky najdeme dvě země, které se již můžou pochlubit zlatou medaili z olympijského baseballového turnaje – USA (2000) a Jižní Korea (2008). Největším favoritem ale budou Japonci. Ti by chtěli potvrdit pozici nejlepší krajiny v žebříčku WBSC a po dvou stříbrech a jednom bronzu by rádi doplnili medailovou kolekci o zlato.

Koho sledovat?

Soupisky týmů jsou plné zajímavých jmen, ačkoliv, zejména u asijských výběrů, může jít o hráče neznámé. Pojďme se podívat, na koho by se měli fanoušci zaměřit v jednotlivých mužstvech.

Dominikánská republika – Dominikánci hráli na Olympiádě pouze jednou – v roce 1992. Tehdy si připsali pouze nad evropskými týmy Itálii a Španělskem a skončili na šestém místě. Letos rozhodně doufají v lepší umístnění. Manažer Hector Borg bude mít k dispozici zkušeného Joseho Bautistu, který má na svém kontě 1798 utkání v MLB. Ještě o něco více má odehrané Melky Cabrera. Překvapit by mohl Julio Rodriguez, který patří mezi TOP prospektys Seattle Mariners a ve svých dvaceti letech má již odehrané tři sezony ve farmářských ligách v USA. A jeho pálkařské statistiky jsou rozhodně zajímavé – .319/.399/.539.

Izrael – vítěz evropsko-africké kvalifikace by mohl zamíchat kartami v soutěži. V jeho dresu uvidíme převážně rodilé Američany. Pro české fanoušky bude zajímavé sledovat tento výběr i z důvodu, že v něm uvidíme hráče, kteří se v minulosti představili i na českých hřištích. Joey Wagman z Tempo Praha je dokonce jediným hráčem letošní sezony Extraligy, jehož na turnaji uvidíme. Největší hvězdou izraelského celku je rozhodně Ian Kinsler, který odehrál 1888 zápasů v Major League. Nezapomínejme, že Izrael na World Baseball Classic 2017 dokázal porazit Jižní Koreu, Nizozemsko i Tchaj-wan a postoupil do druhého kola turnaje. Kam to dotáhnou na Olympiádě?

Mexiko – i v mexické sestavě objevíme hráče, kteří se narodili v USA, ale později přijali mexické občanství. Manažer Benjamin Gil při skládání týmu vsadil i na hráče, kteří působí, nebo působili v Asii a mají tak zkušenosti s tamním prostředím. Manny BanuelosTeddy Stankiewicz kvůli možnosti nastoupit na Olympiádě rozvázali své smlouvy v tchajvanské CPBL. Rozhodně největší hvězdou týmu je devětatřicetiletý Adrian ‘El Titan’ Gonzalez s bohatými zkušenostmi z MLB. Ten dal letos přednost hraní za tým Guadalajara v mexické lize a rozhodně stále umí. Jeho pálkařský průměr se vyšplhal na .340.

Jižní Korea – přípravu jihokorejského týmu na olympijský turnaj poznamenala zhoršující se situace epidemie nového typu koronaviru v krajině. Jejich profesionální soutěž si tak dala olympijskou pauzu o týden dříve, než bylo v plánu. Každopádně Jihokorejci se již třináct let můžou chlubit tím, že jsou úřadujícími olympijskými vítězi. Také letos jejich sestava budí respekt. Za domácí metou bude asi nejlepší catcher mimo MLB Eui-Ji Yang. Fanoušci budou hodně spoléhat na výkony Kim Hyun-soo. Ten byl součástí zlatého olympijského týmu v roce 2008 a od té doby si vybudoval pozici hvězdy KBO. Hyun-soo zkoušel štěstí i v zámoří, ale v organizacích Baltomore Orioles a Philadelphia Phillies díru do světa neudělal. Na mezinárodní úrovni je ale pokaždé velmi platným hráčem a Olympiáda bude další příležitostí, aby ukázal své kvality na pálce.

USA – kolébka baseballu se zatím může pochlubit pouze jednou zlatou medailí z Olympiády. Letos by ale pod vedením Mikea Scioscii ráda přidala další. Soupiska týmů je plná zajímavých jmen hráčů z Minor League. Mnozí z nich se již podívali i do MLB. Azda nejznámějším jménem na rosteru je Todd Frazier, který ještě letos nastupoval v MLB v dresu Pittsburgh Pirates. V červnové kvalifikaci se ve výborné formě ukazoval catcher Mark Kolozsvary, který přišel s odpalem vždy, když do USA nejvíce potřebovali. Menší slabinou Američanů může být nadhoz, v němž nenajdeme žádné velké jméno.

Japonsko – domácí výběr sice nemá ve svém středu Shohei Ohtaniho, ale i tak Japonci budou mít vynikající tým. Na nadhozu bychom asi jen těžko hledali papírově kvalitnější sestavu. Vždyť uvažte sami. Pro Evropany nejznámějším nadhazovačem na soupisce je Masahiro Tanaka, který dal přednost smlouvě v NPB před MLB, jen aby si mohl zahrát na Olympiádě. Nechybí ani Kodai Senga, který byl v minulé sezoně nejúspěšnějším nadhazovačem NPB. Ještě lepší výkony předváděl Yudai Ohno, který si odnesl cenu pro nejlepšího nadhazovače soutěže. Mezi japonskými fanoušky má rozhodně největší popularitu Tetsuto Yamada. Tento skvělý pálkař je znám také svou rychlostí na metách a výbornou obranou. Není divu, že kolem něj v posledních letech krouží také skauti týmů MLB.

Kde sledovat?

Stejně jako celou Olympiádu, tak i zápasy baseballu můžete sledovat na Eurosport Playeri. Jeho cena na měsíc je přijatelných 129,- českých korun a zápasy můžete sledovat i ze záznamu. To potěší zejména ty, který se nebude chtít vstávat kvůli ranním zápasům, případně nemůžou sledovat baseball v práci. Rozpis zápasů najdete i na našem webu

BASEBALL v TV

Naše predikce

Pro japonský tým je velká škoda, že na zápasech neuvidíme žádné fanoušky. Japonští fandové totiž dokáží na baseballu vytvořit neskutečnou atmosféru. Každopádně domácí tým by měl obrovskou kvalitu přetavit v zisk olympijského zlata. Další medaile ale může obsadit kterýkoliv z dalších týmů. A kdo ví, možná se dočkáme i nějakého překvapení. Například v podobě medaile pro Izrael. Rozhodně nás čeká zajímavý turnaj.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..