ČeskoMB

EXL: Dnes začíná Czech Series 2021

Poosmé v historii české baseballové Extraligy nastoupí ve finálové sérii proti sobě baseballisté brněnských Draků a ostravských Arrows. Série, která nemá jasného favorita, opět slibuje vynikající baseball.

Lepší pozici před finále má brněnský tým, který může těžit z výhody domácího prostředí. V sezoně se ale oba celky spolu utkaly šestkrát a z těchto duelů se spravedlivě podělily o výhry. Dvakrát se zápas skončil rozdílem jednoho doběhu a jednou o dva doběhy. I to ukazuje, jak vyrovnaná by mohla letošní série být.

Největší zbraní Draků by měl být Venezuelan Pabel Manzanero. Ten svými výkony ukazuje, že rozhodně může pomýšlet na angažmá v některém z profesionálních celků v zámoří. Také je letos nejúspěšnějším pálkařem ve vzájemných zápasech, když v nich pálkařský průměr .538 a jako jediný pálkař se dostal přes .500. Hned za ním je s průměrem .429 Arnošt Dubový, který letos hraje ve výborné pohodě. Další cizinec Eugene Helder byl loni jedním z tahounů Boloně za titulem v italské Serie A.

Draci mají k dispozici také výborný nadhoz, který táhne dvojice Radim ChroustOmar Conoropo. Rozdílovým nadhazovačem ale může být pro brněnský tým mladý David Mergans, který letos proti Arrows odházel 10.2 směny a povolil v nich pouze 2 doběhy. Navíc rozdal 9 strikeoutů a pouze 2 mety zdarma.

Arrows letos nemají na kopci takovou sílu, jak v minulých letech. Pokud se ale finálová série protáhne na dva víkendy, tak by se mohli opřít o Aleca Lemmona, který má kvalitu na to, aby Arrows dal šanci vyhrát dva zápasy. Pokud ale Draci dokáží dostat ostravské startéry z kopce již po pěti, šesti směnách, tak proti bullpenu Ostravy by měli být schopni případně otáčet nepříznivě se vyvíjející zápasy.

Na co se ale Arrows letos rozhodně můžou spolehnout, to je pálka. Kvalita ostravského lineupu je obrovská, o čemž jsme se mohli v této sezoně přesvědčit mnoho krát. V posledních týdnech se navíc výrazně probudil Jakub Malík, kterému se letos proti Drakům příliš nedařilo a v šesti utkáních zaznamenal pouze 3 hity. Fanoušci Arrows si můžou jen přát, aby si formu ze závěru TOP 6 přenesl i do Czech Series. Spolehnout se můžou i na Petra Čecha, který loni v dresu Draků přinesl několik důležitých odpalů ve finále.

Tipovat vítěze této série je složité. Lehkým favoritem jsou Draci, kteří by rádi přidali další titul do své bohaté sbírky. Jenže každá série se hraje od stavu 0-0 a o držiteli letošního titulu budou rozhodovat drobnosti.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..