MBNázory

Komentář: Kdo byl nejlepším pálkařem základní části Extraligy?

Velké překvapení vyvolalo letošní ocenění pro nejlepšího pálkaře základní části české baseballové Extraligy. To si odnesl Martin Mužík z týmu nováčka soutěže Sokol Hluboká. Jenže byl jihočeský tahoun nejlepším pálkařem letošní sezony?

V první řadě chci podotknout, že tímto textem nechci snižovat výkony Martina, protože ten dlouhodobě dokazuje, že patří mezi nejlepší baseballisty u nás.

Jen pro úplnost podotknu, že pro vyhlašování ocenění, se jako základní část bere nejenom tato část soutěže, ale také Nadstavba o titul, nebol-li TOP 6. Nezapočítají se do ní ale zápasy playoff a baráže. Pojďme se proto podívat na to, jak si hráči v tomto období vedli.

Pokud bychom brali jako stěžejní OPS, které je dle webu ČBA stěžejní statistikou, tak dle kritéria minimálního počtu stavů na pálce (60%*3*počet odehraných zápasů), je Martin Mužík doopravdy mezi nejlepšími s OPS 1.108. Mnoho ze skvělých hráčů totiž minimální požadavky počtu stavů na pálce nesplní. Otázkou je, jestli je vhodné vybírat hráče dle OPS, které hodně zvýhodňuje silové pálkaře, kteří pálí hodně homerunů. Mužík totiž měl pálkařský průměr .351 a před ním v této statistice skončilo mnohem víc hráčů. Na jejím čele Michal Ondráček s průměrem .449, ale žádným homerunem, což jeho OPS značně snižuje. (Jen připomeňme, že například MLB i jiné profesionální soutěže vyhlašují nejlepšího pálkaře právě dle statistiky pálkařského průměru.)

Také v počtu hitů jsou na tom lépe hráči jako Jakub Kubica, Marek Minařík, Arnošt DubovýMichael Vykoukal. Kromě Dubového mají ostatní jmenovaný lepší pálkařský průměr, než Mužík.

Otázkou je také, jestli je nejlepší pálkař ten, kdo má nejvíce hitů, nebo ten, kdo se nejčastěji dostane na metu. To vyjadřuje statistika OBP, v niž se Martin Mužík dostal až do druhé desítky s číslem .453. Tu ovládli cizinci v dresu Arrows Brett Holtz (.536) a Tyler Smith (.519), následování trojicí Michal Ondráček (.510), Matěj Menšík (.500) a Jakub Kubica (.487).

V zahraničí se užitečnost hráče měří také dle statistiky WAR. Tu v Česku přináší server baseball-stat.cz a dle její části oWAR (užitečnost pálkaře) je na prvním místě Tyler Smith z Arrows.

PořJménooWAR
1.Smith Tyler (ARR)2.0
2.Vykoukal Michael (ARR)1.9
3.Čech Petr (ARR)1.7
4.Minařík Marek (TEM)1.6
5.Mužík Martin (HLU)1.6
6.Croce Kellen Winslow (HRO)1.6
7.Ondráček Michal (HRO)1.5
8.Novotný Radim (ARR)1.5
9.Kubica Jakub (ARR)1.5
10.Menšík Matěj (ARR)1.4
zdroj: baseball-stat.cz

Co z toho vyplývá? Že pokud se budeme držet přísně dle kriterií, které ČBA nastavila, tak Martin Mužík byl vyhlášený nejlepším pálkařem asi oprávněně. Otázkou je, jestli jsou ta kritéria nastavena správně. S tím již souhlasit nemůžu a bylo by rozumné je přehodnotit. Možná by nebylo od věci v této kategorii oceňovat dle pálkařského průměru, jak je tomu v MLB. Tam musí hráč splňovat pouze kritérium, aby měl 3.1 PA na počet odehraných utkání týmů. Pokud bychom uplatnili toto pravidlo na základní část i Nadstavbu, tak by titul nejlepšího pálkaře mohli získat pouze hráči s min. 130 PA. V tom případě by si cenu odnesl Brett Holtz z Ostravy. Když bychom do výpočtů nepočítali Nadstavbu, tak by cenu získal Hlotzův týmový spoluhráč Tyler Smith. V obou případech by pro nedostatečný počet PA titul nejlepšího pálkaře utekl Michalu Ondráčkovi z Hrochů.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..