ČeskoMBRozhovory

O rozhodovaní baseballu s Marekom Vičarom

Článok pôvodne vyšiel v čísle 2/2021 Triple Play. Magazín si môžete zakúpiť jednorázovým, alebo dlhodobým príspevkom na Patreon stránke milujeme-baseball.cz

Napriek tomu, že rozhodcovia patria ku základným zložkám každého športu, ich výkony sú často opomenuté a na pretras prídu až pri diskutabilných, emocionálne nabitých rozhodnutiach. Aké náročné je však  rozhodovať vrcholové stretnutia, o tom asi dokážu rozprávať len rozhodci samotní. Rozhodli sme sa preto vyspovedať Mareka Vičara, dlhodobého rozhodcu českého baseballu, ktorý sa s nami podelil o jeho skúsenosti z pískania baseballových zápasov.

Tridsaťjeden ročný rozhodca, ktorý začal s baseballom ako hráč Drakov Brno, ukončil svoju hráčsku kariéru no na baseball nezanevrel. Po chvíli strávenej ako tréner sa nakoniec rozhodol plne venovať rozhodovaniu zápasov.

“Práce trenéra mě bavila, ale nikdy jsem se neviděl jako někdo, kdo jednou povede reprezentaci, nebo se bude někam dál posouvat. Kdežto jako rozhodčí, jsem měl cíl dostat se do Extraligy, pak jsem chtěl jet na Mistrovství Evropy, pak jsem chtěl rozhodovat Pohár mistrů, Mistrovství světa atd.,” priznal sa.

Doterajšie ciele sa skúsenému rozhodcovi, ktorý sa stal mnohonásobným držiteľom ocenenia Rozhodca roka v českej Extralige, daria plniť, no určite neostáva spať na vavrínoch.

“Teď je mým snem a cílem Olympiáda v Los Angeles, kde se, doufám, baseball vrátí. Zdá se to nedostižné, ale to se zdálo v roce 2011 i to, že někdy pojedu na Mistrovství světa.”

Napriek tomu, že je v Česku baseball amatérskym športom a rovnako tak rozhodcovia v súťaži nie sú profesionáli, český šport dokázal vychovať mimo kvalitných hráčov aj dobrých rozhodcov. Stačí len spomenúť Zdeňka Židka, ktorý od tohto roku píska High A kategóriu v MiLB a je zároveň jediným európskym rozhodcom v súťaži. Opomenúť netreba ani Jiřího Kroupu a Vladimira Richtera, ktorí boli tento rok súčasťou Majstrovstiev Európy mužov, či Miroslava Kaigla, ktorý rozhodoval U23 Svetový pohár v Mexiku. Ako však vidí Marek Vičar momentálnu situáciu s rozhodcami v ČR?

“Momentální situaci ohledně rozhodčích bych rozdělil na dvě stránky. Za prvé se nám, coby komisi rozhodčích, daří vychovávat rozhodčí, kteří se prosazují na evropských a také světových turnajích a pravidelně rozhodují klíčové zápasy těchto turnajů. Takže kvalitu máme, ale bohužel nám chybí kvantita a dostatečný počet rozhodčích, takže se stává, že některé zápasy ani nedokážeme obsadit a utkání si musí rozhodovat samy kluby. Přilákat nové rozhodčí je jedna z priorit Komise rozhodčích, ale je to skutečně náročné.”

V poslednej dobe v Česku ubudli rozhodcovia s letitým skúsenosťami a bude tak na novej generácii aby pokračovala. Čo bol ale dôvod ich odchodu?

“Já myslím, že je logické, že postupně odešli rozhodčí, kteří tady rozhodovali třeba i přes dvacet let a už se prostě chtěli věnovat i jiným věcem. Bohužel na jejich místo nepřišli noví, a tak jsme v situaci, jaké jsme.“

V baseballe, tak ako v mnohých iných športoch, ostávajú rozhodcovia nedoceňovanou súčasťou. Je asi pochopiteľné, že mnohí by radšej ostali v pamäti ako tí, ktorým sa podarilo pomôcť svojmu tímu k víťazstvu. Aj napriek tomu, že sa v Extralige v posledných rokoch zaviedli online prenosy a fanúšikovia si môžu sporné momenty prezerať zo záznamu, rozhodcovia na ihrisku zatiaľ túto možnosť nemajú a ostáva im tak náročné rozhodovanie nad situáciami, ktoré sa udiali v zlomku sekundy. Práve to, že každé rozhodnutie môže byť rozoberané do najmenšieho detailu kýmkoľvek na internete môže prispievať ku menšiemu počtu ľudí, ktorí sú ochotní venovať sa pískaniu zápasov.

Psali jsme...  I přes slušný výkon proti Hrochům si Sokolové z víkendu odnášejí prohru v sérii 0:3 na zápasy

“Rozhodčí nikdy nebudou vnímáni jako ti nejvíc pozitivní lidé na světě. Vždycky se najde někdo, kdo vás bude kritizovat za cokoliv,” konštatuje Vičar. “Každá velmi těsná rozehra má polovinu lidí, kteří jsou přesvědčení, že jste rozhodli špatně. Navíc se poslední dobou výrazně zvýšil mediální tlak, který je na rozhodčí a to díky streamům zápasů. Z pohledu diváka za mě super, z pohledu rozhodčího ne tak úplně. Najednou se může kdokoliv, byť třeba s minimálními znalostmi pravidel nebo mechaniky, stát na sociálních sítích odborníkem na slovo vzatým a dělat z nás rozhodčích hlupáky. Myslím, že spousta potenciálních zájemců o pozici rozhodčího tohle vnímá a holt si řeknou, že do toho nejdou.”

Napriek tomu, že fanúšikovia možno občas nesúhlasia s ich rozhodnutiami, Extraligový rozhodcovia si musia prejsť extenzívnym tréningom a odpískať nemalé množstvo zápasov v nižších ligách, aby mohli rozhodovať najvyššiu českú ligu, aj keď momentálny nedostatok rozhodcov celý proces o čosi urychľuje. Ako však celý proces od počiatku až po Extraligu prebieha?

“Zpravidla se začíná u oblastních přeborů mládeže. Tam si nominace řeší samotné kluby a následně se daný rozhodčí může ukázat v Extralize do 18, nebo do 21 let, kterou už má na starosti Komise rozhodčích a ta potom rozhoduje, koho pošle tzv. výš. Cesta do Extraligy dřív trvala reálně alespoň pět let, dnes je to mnohem méně.”

Napriek tomu všetkému je nedostatok rozhodcov reálny problém, ktorý je náročné rýchlo vyriešiť. Urýchlenie niektorých procesov síce pomáha, ale má svoj cenu.

“Máme licenční systém, který na základě počtu odřízených zápasů a také vzhledem k tomu, jak dlouho daný rozhodčí působí v soutěžích, definuje, jakou soutěž by měl rozhodovat. Všechno by to krásně fungovalo, pokud by nás bylo dost, což není, takže se stává, že se v různých soutěžích objevují i rozhodčí, kteří by tam třeba ještě být neměli.”

Ďalšou zmenou, ktorú nedostatok rozhodcov priniesol je aj dĺžka cestovania na zápasy, priznal Marek Vičar, pri otázke, či rozhodcovia primárne rozhodujú v blízkosti bydliska.

Psali jsme...  EXL: Američan Cameron Liss je další posilou Třebíč Nuclears

“Dřív to bylo pravidlem. Rozhodčí víceméně rozhodovali zápasy v místě bydliště, ale momentálně s tím slabším počtem, který je navíc v některých regionech takový, že máme třeba dva rozhodčí na tři kraje, tak nelze, než rozhodčí vysílat někdy i více než 150 kilometrů daleko. Jsou to obrovské výdaje, které asociace vydává za cestovné, ale bohužel to momentálně jinak nejde.”

Predĺženie cestovanie na zápas tak prispieva k väčšej časovej náročnosti a vyťaženiu jednotlivých rozhodcov a kladie väčšie požiadavky na ich pripravenosť. Komisia rozhodcov však pomáha dostupným rozhodcom zvýšiť kvalitu ich remesla pomocou školení, ktoré sa uskutočňuje raz ročne, aby boli všetci čo najlepšie pripravení na náročnú sezónu.

“Komise rozhodčích dělá před začátkem sezóny školení v regionech, které se bohužel neuskutečnilo v posledních dvou letech kvůli pandemii. Máme virtuální školu, kde se pod vedením jediného profesionálního rozhodčího u nás rozhodčí loni učili správnou mechaniku dvou rozhodčích a letos bude škola zaměřená na pravidla. Zvu tímto nejen rozhodčí, aby se školy zúčastnili a naučili se třeba něco nového.“

Ako Marek ďalej pokračuje vo vysvetľovaní, rozhodcovia taktiež nezaháľajú mimo sezóny.

“V neposlední řadě máme jednou za dva týdny tréninky rozhodčích v mimosezónním období. Tam trénujeme především práci na domácí metě a také zvládání situací na hřišti, tzv. Game management.”

Záverom sme sa ešte Mareka spýtali, čo ho na písakaní najviac baví, ktoré súťaže píska najradšej a ako on samotný vníma kvalitu českého baseballu.

“Obecně platí, že rozhodčí mají baseball rádi stejně jako ostatní. Ať už hráči, trenéři, fanoušci. Myslím, že pro většinu rozhodčích včetně mě je zážitek být u hry jako takové. Rád říkám, že jsem fanoušek, který má nejlepší místa na zápas. ”

“Baví mě rozhodovat českou Extraligu, která je podle mě velmi kvalitní. Užívám si situace, když o zápase rozhoduje nadhoz při plných metách v deváté směně a tenhle nadhoz prostě nemůžete vyhlásit špatně. Na druhou stranu, pokud mám čas, tak se nebráním ani jedenáctiletým, kde někdy rodiče vytvářejí hustší atmosféru, než je při finále extraligy.”

Napriek všetkým problémom v Česku stále vyrastajú kvalitní rozhodcovia, aj keď ich počet bohužiaľ klesol. Pre budúcnosť športu sú ale rovnako dôležití ako široká hráčska základňa. Môžeme tak len dúfať, že sa ich počty v budúcnosti rozrastú a vyrastú tu ďalší, ktorí budú Česko reprezentovať nie len pálke či na kopci, ale aj za métami. Pokiaľ by ste sa chceli dozvedieť viac o úspechoch a plánoch českých rozhodcov, neváhajte ich sledovať na sociálnych sieťach pod UmpiresBaseballCzech.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..