MBOstatní

Baseballisté SSG Landers vyhráli jihokorejskou KBO

Teprve druhou sezonu působí v jihokorejské KBO tým s názvem SSG Landers a hned se může pochlubit titulem v této profesionální baseballové lize, když v Korean Series jeho rháči porazili Kiwoom Heroes.

V Korean Series tak letos na sebe narazily dva týmy, jejiž jména zatím nefigurují mezi vítězi KBO. Každopádně Landers jakožto přímý pokračovatel celku SK Wyverns již v klubové sbírce měl čtyři tituly. To Heroes na ten první stále čekali.

Landers do finále vstupovali po dvoutýdenní pauze, protože jako vítěz základní části měli zajištěný postup přímo do Korean Series. Naopak Heroes museli projít do finále dvěma koly playoff, v němž nejdříve vyřadili obhájce titulu KT Wiz a pak lépe nasazené LG Twins. Tým navíc tahal výbornými výkony Yasiel Puig, jenž má co to odehrané v MLB.

Jenže ve finále na Heroes čekal tým, který se dostal na čelo tabulky KBO hned v prvním kole a až do konce základní části jej nikdo z prvního místa nedokázal sesadit. Noví majitelé totiž před sezonou mohutně do týmu investovali a v rámci posil podepsali například zkušeného Shin-soo Chooa, jenž odehrál 16 sezon v MLB. Do týmu se vrátil také nadhazovač Kwang-hyun Kim, který zkoušel své štěstí v organizaci St. Louis Cardinals. Také dvě zahraniční posily, Juan LagaresWilmer Font, měli co to odehráno v nejlepší lize světa.

Série nakonec nabídla fantastický baseball a po čtyřech duelech byla vyrovnaná 2-2. V tom pátém se zdálo, že Heroes mají nakročeno k zisku důležitého bodu, když před odhrávkou osmé směny vedli 4-0. Jenže Landers nejdříve dvěma doběhy snížili, aby pak v dohrávce deváté směny čtyřicetiletý Kang-min Kim tříbodovým homerunem zajistil Heroes vítězství. Poprvé v historii KBO tak o výhře v utkání Korean Series rozhodl homerun pinch-hittera.

야쿠르트아줌마 on Twitter: “韓国シリーズ5戦目1戦で9回裏代打同点HRうった40歳のおじさん今日は9回裏代打逆転3ラン pic.twitter.com/jr4lq8Paoz / Twitter”

韓国シリーズ5戦目1戦で9回裏代打同点HRうった40歳のおじさん今日は9回裏代打逆転3ラン pic.twitter.com/jr4lq8Paoz

Také v šestém zápase Heroes dvakrát vedli, aby nakonec o vedení pokaždé přišli. Jejich nadhazovačům také nepomáhala obrana, která v důležitém duelu udělala tři chyby. Naopak hráči Landers předváděli v poli parádní zákroky. Nakonec i díky tomu vyhráli 4-3 a mohli slavit mistrovský titul. Baseballisté SSG Landers se tak stali vůbec první v historii KBO, kteří byli celou sezonu na prvním místě a nakonec vyhráli titul.

구름 on Twitter: “❤️‍?2022 한국시리즈 SSG랜더스 통합우승❤️‍? pic.twitter.com/a5oUyzgSsf / Twitter”

❤️‍?2022 한국시리즈 SSG랜더스 통합우승❤️‍? pic.twitter.com/a5oUyzgSsf

V hlasování o nejužitečnějšího hráče Korean Series zvítězil Kang-min Kim. Tento backup catcher přitom nenaskočil od začátku do žádného z duelů série. Ale jako pinch-hitter vždy přinesl to, co od něj trenéři potřebovali. Zejména jeho walk-off homerun v pátém utkání se zapsal do historie. V celé sérii tak měl bilanci 3-z-8, 2 homeruny a 5 RBI. Ve čtyřiceti letech se navíc stal nejstarším hráčem, který si cenu pro MVP Korean Series odnesl.

“Před začátkem série jsem přesně věděl, jaká bude moje role. Věděl jsem, že budu pinch hitter v posledních směnách, když to bude útok potřebovat. Jsem opravdu šťastný, že jsem svou práci odvedl k dokonalosti,” řekl po finále Kim.

Heores to opět nevyšlo

Nadruhé straně ale zavládl smutek. Heroes, kteří jsou považování za nejoblíbenější klub v Jižní Koreji, nezískali titul ani na třetí pokus. Nepomohl jim ani Yasiel Puig, který se ukázal jako skvělý teamleader a tým hecoval na hřišti i v dugoutu. Ačkoliv pálkařských statistikách týmu nebyl nejlepší, tak v obraně odváděl skvělé služby. Na kopci tým táhl Woo-jin An, který byl s ERA 2.11 nejlepším v celé soutěži.

„Už mi chybí přívlastky, abych popsal své hráče. Rád bych jim vzdal svůj největší hold za dobře odvedenou práci po celý rok,“ řekl manažer Heroes Won-ki Hong. „Tohle je opravdu soudržná parta. Kluci se doplňují a vždy se podporují. Proto jsme byli schopni dojít tak daleko.“

Klub Heroes, který jako jediný v KBO nevlastní některá z velkých společností, si tak musí na titul počkat minimálně další rok.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..