MBOstatní

Ve čtvrtek se po roční pauze rozehraje australská ABL

Loňskou zimu se baseballoví fanoušci museli obejít bez jedné z tradičních zimních (po severní polokouli) soutěží. Australská ABL se ale letos opět vrací do kalendáře a po dvou letech si j znovu zahraje 8 týmů.

12. únor 2021. To je darum, kdy se hrálo poslední oficiální utkání ABL, v němž si druhý titul v řadě vybojovali hráči Melbourne Aces. Celý covidový ročník byl ale poznamenán tím, že do něj nenastoupily kluby Auckland Tuatara a Geelong-Korea. Oba celky do sezony nenastoupily z finančních důvodů. Samotný průběh sezony poznačily různé restrikce australské vlády, které se průběžně měnily. I proto se týmy rozhodly, že sezonu 2021/22 raději neodehrají. Letos by již ABL nemělo stát vůbec nic v cestě.

Tento rok by do dění mělo zasáhnout všech 8 týmů. Navíc na jejich soupiskách objevíme mnoho zajímavých jmen. Snad největší hvězdou je majitel prstene pro vítěze Světové série Josh Reddick. Ten se rozhodl, že v dresu Perth Heat ukončí svou profesionální hráčskou kariéru.

Josh Reddick Thrilled to Join Perth Heat

World Series champion and MLB Gold Glove winner Josh Reddick is fired up to join the Perth Heat for his final season of professional baseball. He discusses this and more in his opening press conference.

Kromě něj se v soutěži objeví také hvězdy asijského baseballu. Japonec Toru Murata, Tchajvanci Daikan YohTzu-Wei Lin rozhodně přinesou dostatek kvality. Z Jižní Koreje do Austrálie přijel obrovský talent a jednička letošního draftu KBO Do-young Kim. Briana Flynna si budou fanoušci pamatovat v dresu německé reprezentace na letošní kvalifikaci o postup na World Baseball Classic.

Chybět nebude ani česká stopa, protože se v ABL opět objeví mnoho hráčů, kteří si zahráli i českou Extraligu. Námatkou stačí zmínit Billyho Parsonse, případně Jimmyho Boyce. Také Zach Wilson a Mitch Nilsson nebudou našincům neznámá jména.

Také hrací systém doznal několika změn. Každý tým odehraje deset sérií po čtyřech utkáních. Dvakrát se utká s týmy ze své divize, po jedné sérii odehraje s týmy z druhé divize. První dva celky každé divize postoupí do semifinále. To, stejně jako následně i finále, se bude hrát na 2 výhry. Letošního mistra bychom měli opět poznat začátkem února.

Každý tým bude mít po celou sezónu soupisku složenou ze 35 hráčů a pro každé kolo předloží soupisku 22 hráčů. Každému týmu je uděleno 150 hráčských bodů, které lze použít a nesmí je překročit během sezóny. Bodové limity hráčů jsou následující:

  • 0 bodů: Marquee Players (aktuální hráči MLB, CPBL, NPB nebo KBO, předchozí All-Stars nebo hráči s 5+ lety služby ve výše uvedených ligách)
  • -1 bod: Identifikovaní hráči australské národnosti
  • -2 body: Všichni ostatní hráči australských/rodinných zemí
  • 1 bod: Hráči asijské ligy (import)
  • 2 body: Hráči patřící týmům MLB (importi)
  • 4 body: Hráči, kteří nepocházejí z Austrálie, Nového Zélandu nebo Asie (import)

Další letošní novinkou je změna vysílání přenosů ze zápasů. Ty by měly být i nadále zdarma, ale již by neměly být k dispozici na YouTube. ABL a australská asociace představila doménu ondemand.baseball.com.au, na niž budou moct fanoušci sledovat zápasy ABL i australské reprezantace. Premiéru na této platformě obstarají zápasy australské reprezentace s Japonskem. Pro sledování zdarma je potřeba zadat kód BaseballAustralia.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..