ČeskoMB

TOP 5 českého baseballu v roce 2022

Jako již tradičně, tak i letos se podíváme na ty nejlepší události uplynulé sezony. Samozřejmě, opět se jedná o můj osobní žebříček, takže budu rád, když do komentáře napíšete ten váš.

5. 2 místenky v Poháru Mistrů uchráněny

1949 Parma byla opět vítězem Champions Cupu © Ladislav Svěnčík

Český baseball měl poprvé v osmičlenném formátu Poháru Mistrů dvounásobné zastoupení a jak Arows Ostrava, tak Draci Brno měli za úkol příslušnost mezi elitou udržet. Jenže po zápasech ve skupinách to vypadalo s oběma celky zle. Ani jeden z nich totiž nedokázal alespoň jednou zvítězit a do vyřazovacích bojů šly oba celky z posledního místa. Jenže ty nejdůležitější duely na turnaji čeští zástupci zvládli na výbornou. Nejdříve Arrows přehráli v dramatickém zápase Heidenheim 8-7, aby o několik hodin později předvedli výborný výkon Draci, když přehráli nizozemský Neptunus 12-6. Protože se formtá Poháru pro rok 2023 nemění, tak i v nadcházejícím roce se můžeme těšit na dva zástupce z Extraligy v soutěži. A i tentokrát by měli české barvy hájit Draci a Arrows.

4. Stříbrné ženy v Evropě

© Tomáš Icík

Také český ženský baseball si připsal zatím největší úspěch v jeho krátké historii. Podruhé v historii totiž vybojovali mediali z evropského šampionátu. Po předchozím bronzu, kdy skončily poslední ze tří celků a nepředvedly oslnivé výkony, to tentokrát vylepšily. Navíc letos již cenný kov nebyl jistotou, protože se do turnaje přihlasily 4 týmy. Češky sice vstoupily do šampionátu vysokou prohrou 10-27 s Británií, ale pak se jejich výkony výrazně zvedly. Nejdříve zdolaly obhájkyně zlata z Francie 11-9, aby posléze vysoko přehrály Nizozemky 24-9. Díky tomu si zajistily postup do finále. V něm již nedokázaly Francouzky podruhé na turnaji porazit, ale na krk si pověsily stříbrné medaile. Není divu, že ČBA po szeoně prodloužila mandát hlavnímu trenérovi Richardu Kaniovi.

3. Úspěchy žákovské reprezentace

Reprezentanti ČR U12 © Evženie Votinská

Česká reprezentace hráčů do 12 let měla v této sezoně hned dva vrcholy. Mistrovství Evropy a Mistrovství světa. Začátkem července v nedaleké Vídni mladý výběr dokázal dokráčet až do finále. V epické bitvě proti Německu, která se natáhla až na devět směn, byli jeden out od zisku zlata. Jenže soupeř dokázal v psolední chvíli jedním odpalem strhnout duel ve svůj prospěch a Čekso bralo stříbro. O pár týdnů později již mladíci bojovali na odloženém Mistrovství světa z roku 2021 na Tchajwanu. Tam v neskutečně těžké základní skupině nevyhráli ani jednou. Ale v zápasech o umístnění dokázali porazit Itálii a Jižní Afriku. Navíc odehráli vyrovnaný zápas s Panamou a nakonec se umístnili na 9. místě.

2. Domácí bronz juniorů

Bronzová juniorská reprezentace @ Petra VoeT

Juniorský evropský šampionát opět po sedmi letech hostilo Česko a na domácím turnaji si dalo za úkol získat cenný kov. Že to není nesplnitelný cíl, ukázali Češi již v základní skupině, kdy fantastickými výkony pobláznili celou baseballovou komunitu. Do semifinále totiž vstupovali s bilancí 5 výher a žádná prohra. Mnozí fanoušci již pomýšleli nad historicky prvním zlatem v této kategorii. Jenže jedna nepovedená směna v semifinále proti Nizozemsku poslala české mladíky do bojů bronz. Tam navíc na Česko čekali Italové. Těch se ale Češi nezalekli a po výhře 4-2 si na krk pověsili bronzové medaile.

1. Postup na World Baseball Classic

Martin Mužík přijímá gratulace od Alexandra Derhaka po homerunu v utkání se Španělskem © Ladislav Svěnčík

Překvapením rozhodně není první místo našeho žebříčku. V září totiž na Česko čekala kvalifikace o postup na World Baseball Classic. Před ní přitom Česku nic nevycházelo dle představ. Eric Sogard, jenž měl být hlavní hvězdou týmu, kvůli zranění do Německa nepřijel. Těsně před startem turnaje se manažer Pavel Chadim dozvěděl, že mu MLB nedovolí na soupisku zařadit Jeffa Barta a Ryana Johnsona. Také vstup do turnaje byl z pohledu Česka katastrofou, když vysoko prohráli se Španělskem a tíms e dostali do opravného pavouku. Každá další prohra by tak ukončila český sen o postupu. Jenže pak přišly výhry nad Francií a domácím Německem a najednou byli Češi jen krok od účasti na hlavním turnaji. K tomu ale potřebovali porazit profesionály nabitý celek z Pyrenejského polostrova. A senzace se povedla. Češi vyhráli 3-1 a můžou se tka připravovat na největší turnaj, jakého se kdy Česko v baseballu účastnilo.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..