MBNázory

Komentář: Baseball potřebuje World Baseball Classic

Když po prohraném semifinálovém utkání řekl trenér Mexika, že “Japonci postoupili, ale svět baseballu dnes vyhrál”, tak podobná slova můžeme aplikovat i po skončení turnaje. Tedy Japonsko má titul, ale svět baseballu vyhrál.

Letošní turnaj sice nebyl první velkou baseballovou mezinárodní akcí po pandemii nemoci Covid-19. Jenže Olympiáda v Tokiu byla ještě pandemií poznamenána a také na turnaj postoupilo pouze 6 týmů. Navíc jsme na Olympiádě nemohli vidět ty nejlepší hráče. World Baseball Classic je ale jiná káva.

Když se MOV rozhodl vyřadit baseball z Olympiády, tak se MLB a WBSC snad poprvé v historii domluvili, že budou společně pořádat nový turnaj, na kterém navíc budou moct hrát i profesionálové z MLB. Tím vznikla baseballová forma Světového Poháru, jenž známe z hokeje. A tento turnaj si každou svou edicí dělá lepší a lepší jméno.

Na letošní turnaj se proto pořadatelé rozhodli zvednout počet zástupců na 20. A ačkoliv se ozývaly hlasy, že to bude v neprospěch kvality, tak opak byl nakonec pravdou. Vždyť tři ze čtyř postupujících z kvalifikace si dokázalo udržet místenku pro další turnaj. K naší velké radosti mezi nimi je i Česko. To navíc ještě tři směny před koncem posledního utkání základní skupiny mělo reálnou šanci na postup do další fáze. Díky tomu způsobilo obrovskou vlnu nadšení i mimo baseballovou komunitu. Co víc si přát.

Česká televize snad poprvé vysílala všechny zápasy jakéhokoliv mezinárodního baseballového turnaje a přenosy trhaly rekordy ve sledovanosti. To stejné se dělo po celém světě a ačkoliv ještě nejsou k dispozici statistiky, tak finálový duel Japonska s USA možná bude nejsledovanějším baseballovým utkáním všech dob. Na to bych klidně vsadil i svůj dnešní celodenní výdělek.

A v neposledním řadě spolu s baseballem zvítězila také slušnost a nadšení pro hru. Krásným příkladem je MVP celého klání Shohei Ohtani. Ten má před sebou poslední rok stávající smlouvy a v případě zranění na turnaji by hodně ohrozil svou pozici pro vyjednávání o novém kontraktu. Jenže na japonském univerzálovi bylo vidět, jak moc chce turnaj vyhrát pro Japonsko a japonské fanoušky. Mnohé hvězdy na turnaji obětovaly své osobní ambice na pálce a místo dalekého odpalu raději volili švih na jistotu a single, než být out ze vzduchu. Vše pro tým. Vše pro fanoušky. Vše pro svou zemi.

Psali jsme...  EXL: Kotlářka scoreless against Draci for the third time

Proto potvrzení komisaře MLB Roba Manfreda, že další World Baseball Classic bude na 100% v roce 2026 je víc, než dobrou zprávou. Zejména pro mezinárodní růst baseballu. Navíc další země jako Venezuela, Mexiko a další si letos ukázaly, že můžou bojovat o titul a na dalším turnaji budou ještě silnější. A my doufáme, že to stejné si můžeme říct i o českém týmu, který si také dokázal, že se může měřit s nejlepšími a klidně může pomýšlet na vyšší příčky. To by mohlo motivovat mnoho hráčů, aby na sobě pracovali ještě víc, než dosud a vybojovali si místo v nominaci na tento turnaj.

Závěrem musím dodat, že s posledním outem na mně dolehl také smutek. Smutek, že tento skvělý turnaj končí. Věřím, že tento pocit nesdílím sám.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..