MBOstatní

WBC: Austrálie s další výhrou. Panama porazila Itálii

V sobotu ráno se hrály na World Baseball Classic dva zápasy. Zejména ten v Tokyo Dome zajímal i české fanoušky.

Austrálie – Čína 12-2 (7 inn.)

Australané potřebovali svého soupeře porazit, aby si i nadále drželi příčku zaručující postup do další fáze. Čínu by prohra zakotvila na posledním místě a přiblížila by Česko k pozvánce na další turnaj. Hráči protinožců se ale do svého soupeře zakousli hned v první směně, kdy obsadili všechny mety a pak je Rixon Wingrove dvoumetovým odpalem vyčistil.

Číňané dokázali dostávat na mety běžce, ale k jejich smůle je pak nedokázali stahovat pro body. Naopak Australanům se v této činnosti vedlo velmi dobře a ve třetí směně dokázali přidat další dva doběhy.

Ve čtvrté směně se prosadili také hráči asijského celku. Jejich nejzkušenější hráč Ray Chang, který pak doběhl po divokém nadhozu. Jinjun Luo pak svým odpalem snížil o další doběh. Australané si ale ztracené 2 body z rozdílu vzali rychle zpátky, když v dohrávce Robbie Glendinning odpálil dvoubodový homerun.

Minor League Baseball on Twitter: “That Perth pop ?@Royals farmhand Robbie Glendinning swats his second roundtripper of #WorldBaseballClassic action: pic.twitter.com/EDYOvZgslm / Twitter”

That Perth pop ?@Royals farmhand Robbie Glendinning swats his second roundtripper of #WorldBaseballClassic action: pic.twitter.com/EDYOvZgslm

Ve stejné dohrávce ještě Austrálie přidala další tři doběhy a dostala se na dvouciferné skóre. To navýšila v šesté směně a rozdíl se blížil k deseti bodům, kdy může zápas skončit předčasně. Toho mohli protinožci dosáhnout v dohrávce sedmé směny. Tu otevřel Tim Kennely ziskem mety zdarma, aby jej následoval Alex Hall dvoumetovým odpalem. Číňané pak úmyslně darovali metu Glendinningovi, aby zaplnili všechny mety. Darryl George pak dokázal míč odpálit středem a ukončil tím toto utkání. Poprvé bylo na letošním turnaji uplatněno pravidlo mercy rule.

World Baseball Classic on Twitter: “Darryl George secures the run-rule victory for Team Australia! #WorldBaseballClassic pic.twitter.com/o4SBIkBTEE / Twitter”

Darryl George secures the run-rule victory for Team Australia! #WorldBaseballClassic pic.twitter.com/o4SBIkBTEE

Australané mají po dvou zápasech dvě výhry a cestu do čtvrtfinále stále ve svých rukou. Čína má k dispozici již jen zápas s Jižní Koreou, aby zaznamenala alespoň jednu výhru.

Itálie – Panama 0-2

Ve skupině A bojovali Itálie o udržení šance na postup do čtvrtfinále. Zejména Panama si nemohla dovolit zaváhat, protože by tím definitivně přišla o šanci na postup do další fáze. Naopak Itálie by se výhrou výrazně přiblížila postupu do čtvrtfinále.

A na průběhu zápasu bylo znát, že hráči si uvědomují jeho důležitost. I proto mu v jeho průběhu dominovali nadhazovači a zejména obrany, když oba polaři obou celků předváděli parádní zákroky v obraně.

I tak jsme ale na prví doběh nemuseli čekat příliš dlouho, protože v úvodu druhé směny odpálil solo homerun Jose Ramos a poslal tak Panamu do vedení.

Stav 1-0 vydržel až do sedmém směny, než se znovu prosadil panamský tým. Nejdříve se dostal na metu Ramos, aby jej pak odpalem do levého pole stáhl asi nejlepší hráč Panamy na turnaji Allen Cordoba.

FOX Sports: MLB on Twitter: “Panama adds another! ???An RBI double by Allen Córdoba drives in 1 to extend their lead over Italy! ?: FS1 and the FOX Sports App pic.twitter.com/x8qXGH8YMQ / Twitter”

Panama adds another! ???An RBI double by Allen Córdoba drives in 1 to extend their lead over Italy! ?: FS1 and the FOX Sports App pic.twitter.com/x8qXGH8YMQ

A byl to opět Cordoba, kdo se předvedl v dohrávce sedmé směny. Před ní jej manažer Panamy přesunul z levého pole na první mety a tam Cordoba předvedl dva parádní zákroky, které skončily dvěma outy Itálie.

Před dohrávkou deváté směny ztrácela Itálie na soupeře dva doběhy. Jenže půlsměnu začal Dominic Fletcher parádním soubojem s nadhazovačem, když si na devět nadhozů vystál metu zdarma. Následně Brett Sullivan proměnil první nadhoz v single a Italové měli dva běžce na metách bez outu. Jenže pak přišel strikeout Johna Valenteho a odpal na double play od Nickyho Lopeze a Panama mohla slavit druhou výhru na turnaji.

Situace ve skupině A je tak stále otevřena. Nizozemsko si večer může výhrou nad Tchajwanem zajistit postup do čtvrtfinále. Pak by mohla nastat situace, že další 4 týmy budou mít stejnou bilanci 2-2 a o druhém postupujícím se rozhodne na základě pomocných kritérií.

Tabulky skupin

Skupina ATýmWLPCT
Nizozemsko2 01.000
Panama22.500
Tchajwan11.500
Kuba12.333
Itálie12.333
Skupina BTýmWLPCT
Japonsko2 01.000
Austrálie2 01.000
Česko1 01.000
J. Korea 02.000
Čína 02.000
Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..