ČeskoMB

WBC: Češi zvládli zápas s Čínou a berou historickou výhru

Konečně se čeští fanoušci dočkali. V pátek ráno totiž národní tým nastoupil k historicky prvnímu utkání na World Baseball Classic proti Číně.

Češi byli vedeni jako hosté, takže začínali zápas na pálce. Leadoff Vojtěch Menšík na nic nečekal a hned první nadhoz proměnil v úspěšný odpal. Na něj pak navázal Eric Sogard dalším hitem a Marek Chlup pak stáhl první bod Česka na World Baseball Classic v historii.

Čínský startující nadhazovač Fuyang Zhao nakonec na kopci nevydržel ani do konce první směny, protože Češi proti němu dokázali naplnit všechny mety. Proti novému nadhazovači zařídil sebeobětovacím odpalem další doběh Martin Mužík.

Na kopci Češi vsadili na Daniela Padyšáka, který první směnou proplul na výbornou. S pomocí dvou strikeoutů rychle ukončil útok soupeře.

Ve druhé směně čeští pálkaři po dvou outech zabrali a opět zaplnili všechny mety. Martin Červenka pak pálil daleko, ale jeho odpal skončil pouze v rukavici levého vnějšího polaře a skóre se neměnilo. Ve třetí směně ale Češi dokázali opět bodovat. Matěj Menšík otevřel inning solo homerunem do levého pole.

World Baseball Classic on Twitter: “Matej Mensik hits the first home run in Czech Republic #WorldBaseballClassic history! ?? pic.twitter.com/XVfQqNPhVN / Twitter”

Matej Mensik hits the first home run in Czech Republic #WorldBaseballClassic history! ?? pic.twitter.com/XVfQqNPhVN

Ve třetí směně poslali Číňané při dovu outech na kopec svou největší hvězdu Alana Cartera z organizace Los Angeles Angels. Ten svedl dlouhý souboj s Filipem Smolou, který nakonec skončil strikeoutem českého pálkaře.

To Daniel Padyšák moc komplikací nepřipouštěl. V dohrávce třetí smněy sice povolil jednu metu zdarma, ale následně mu pomohla obrana zahranou double play.

Do páté směny nahradil na kopci Padyšák hrdina kvalifikace Martin Schneider. Ten se však trápil s kontrolou nadhozů a nakonec daroval tři mety zdarma, čehož Číňané využili k prvnímu doběhu v utkání.

V šesté směně Češi zrušili kouzlo Alana Cartera, když si William Escala vystál metu zdarma. Ten se po nezachyceném nadhozu posunul do skórovací pozice a Petr Zýma jej osunul na třetí metu. Filip Smola pak trefil mezeru mezi vnitřním a vnějším polem, což přineslo čtvrtý doběh Česka v utkání. Kromě toho soupeř musel stáhnout Cartera z kopce, aby jej mohl použít v posledním zápase skupiny.

Na první hit čínský tým čekal až do dohrávky šesté směny, když si úspěšný odpal do vnitřního pole připsal Jin Yang. V téže směně dosáhl Martin Schneider na 49 nadhoz a tak jej na kopci vystřídal Michal Kovala. Trenéři tak budou moct Schneidera využít v zápasech proti Jižní Koreji resp. Austrálii.

V sedmé směně ale přišla pohroma pro český tým. Michal Kovala se trápil s kontrolou nadhozů, čehož Číňané využili a nakonec dokázali vyrovnat. S jedním outem a běžci na první a třetí metě šel na kopec Marek Minařík. Bohužel proti němu dokázali Číňané stáhnout pátý doběh.

FOX Sports: MLB on Twitter: “Team China claims their first lead of the game! ??China trailed by 3 entering the bottom of the 7th.?: WBC on @Tubi pic.twitter.com/AI8ccgt9tm / Twitter”

Team China claims their first lead of the game! ??China trailed by 3 entering the bottom of the 7th.?: WBC on @Tubi pic.twitter.com/AI8ccgt9tm

Do deváté směny tak čeští baseballisté vstupovali s vědomím, že potřebují minimálně jeden doběh. Marek Chlup byl sice out, ale po odpalech Červenky a Matěje Menšíka měli Češi běžce na druhé a třetí metě. I proto soupeř vystřídal nadhoz a na kopec šel Ju Kwon působící v KBO. Proti němu se postavil Martin Mužík, který jej přivítal nejlepším možným způsobem – tříbodovým homerunem a poslal Česko opět do vedení.

World Baseball Classic on Twitter: “A MASSIVE go-ahead 3-run blast in the 9th inning for Team Czech Republic! ??#WorldBaseballClassic pic.twitter.com/pCalHZngBT / Twitter”

A MASSIVE go-ahead 3-run blast in the 9th inning for Team Czech Republic! ??#WorldBaseballClassic pic.twitter.com/pCalHZngBT

Filip Smola pak navázal na Mužíka dalším blooperem a Česko mělo před dohrávkou tříbodový náskok. Marek Minařík tak měl za úkol dovést tým k posledním třem outům. To se mu povedlo a Česko mohlo po posledním outu slavit historickou výhru na World Baseball Classic.

Češi se tak výrazně přiblížili k přímému postupu na další hlavní turnaj. Nyní se ale musí připravit na sobotní duel s Japonskem, který se bude hrát od 11:00 středoevropského času.

“Cítím se skvěle. Doufám, že jsme se kvalifikovali na další turnaj,” usmíval se Pavel Chadim v rozhovoru po americkou Fox Sport hned po skončení utkání.

  1 2 3 4 5 6 7 8 9  R H E
 Česko 2 0 1 0 0 1 0 0 4  8 10 1
 Čína 0 0 0 0 1 0 4 0 0  5 6 1
Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..