MBOstatní

WBC: Japonsko je zpátky na baseballovém trůnu

Článek budeme postupně aktualizovat.
Již před zápasem se mluvilo o tom, že finále World Baseball Classic 2023mezi Japonskem a USA bude jedním z největších duelů historie baseballu. Obrovský zájem hlásila MLB již před jeho začátkem, když se na stadion akreditovalo 2000 novinářů z celého světa.

Vyprodaný loanDepot park v Miami se dostal do varu již ve druhé směně. Trea Turner totiž potvrdil svou výbornou formu a pátým homerunem na turnaji nejenže poslal USA do vedení 1-0, ale vyrovnal také rekord World Baseball Classic.

Hned v dohrávce ale Japonci dokázali otočit skóre ve svůj prospěch. Celý turnaj trápící se Munetaka Murakami totiž začal podobně, jako ukončil semifinále. Tentokrát ale solo homerunem vyrovnal. Japonsko pak nepolevovalo a zaplnilo mety, aby Lars Nootbaar sebeobětovacím odpalem stáhl druhý bod.

V posledním utkání již manažeři nemuseli šetřit žádného nadhazovače a k vidění tak byl tzv. bullpen game. Nejdelší šichtu si tak odkroutil Kyle Freeland, který odházel 3 směny. A právě proti startérovi Colorada Rockies dokázali Japonci navýšit vedení, o což se postaral solo homerunem Kazuma Okamoto.

Tento stav vydržel až do osmé směny a bylo jasné, že nás čeká zajímavý závěr. O to se pak postaral Kyle Schwarber, který svedl dlouhou bitvu s Yu Darvishem. Ta trvala deset nadhozů a nakonec skončila solo homerunem. Spojené Státy se tak svému soupeři přiblížily na rozdíl jediného doběhu.

Poslední směnu nabídl obrovské drama. Shohei Ohtani šel na kopec jako closer, ale nezačal dobře a Jeff McNeill si proti němu vystál metu zdarma. Jenže pak Mookie Betts udpálil míč jen do double play. A tak došlo na souboj, na který všichni čekali. Proti Ohtanimu se postavil hvězdný Mike Trout. Tento souboj se natáhl na 7 nadhozů a skončil lépe pro japonského nadhazovače, který zápas ukončil strikeoutem.

Japonsko tak i třetí finálovou účast na World Baseball Classic přetavili v celkové vítězství a jsou tak i nadále nejúspěšnějším týmem historie turnaje. Japonci po výhře na Premier 12 a Olympiádě vítězí na třetím velkém turnaji v řadě.

Po zápase následovalo také vyhlášení nejužitečnějšího hráče turnaje. Toto ocenění si nakonec odnesl Shohei Ohtani. “Samozřejmě, že tohle je nejlepší okamžik v mém životě, a to jen proto, že jsme dnes vyhráli. To samozřejmě neznamená, že jsme dosáhli konečného cíle, ale je to jen přechodný bod. Náš tým právě začal, takže si myslím, že se můžeme v budoucnu ještě zlepšit,” řekl po utkání hvězdný Japonec.

“Jsem hrdý na to, jak jsme hráli po celý turnaj. Jsem hrdý na své trenéry, jak bojovali. Dnes večer jsme si dali šanci vyhrát zápas,” řekl novinářům manažer USA Mark DeRosa.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..