MBOstatní

WBC: Představujeme soupeře – Japonsko

Článek vyšel původně v magazínu Triple Play (aktualizováno)
Zatímco první soupeř Česka patří do kategorie méně známých, tak ten druhý je z úplně opačného soudku. Domácí Japonsko otevřelo kalendářní rok 2023 jako jasná světová jednička a na domácím stadionu bude jednoznačně favoritem na vítězství.

Pokud jde o World Baseball Classic, tak Japonci nikdy neskončili bez medaile. Dvakrát celý turnaj vyhráli (2006, 2009) a ve dvou případech skončili na třetím místě. Na posledním velkém mezinárodním turnaji, jimž byly Olympijské hry porazili ve finále USA a získali zlaté medaile.

Že Japonci baseball milují dokazuje také to, že všechna utkání “samurajů” byli dlouho před jeho začátkem vyprodané. Domácí pořadatele dokonce museli pro velký zájem o vstupenky losovat, komu jednotlivá místa v Tokyo Dome připadnou.

Snad největším tahákem japonského celku budou hráči působící v MLB. Snad žádnému fanouškovi nemusíme představovat hvězdu Los Angeles Angels Shohei Ohtaniho. Ještě více má v nejlepší lize světa odehrané Yu Darvish ze San Diego Padres. V sestavě nechybí ani poslední dva Japonci, kteří zamířili do MLB – Seiya SuzukiMasataka Yoshida.

Trochu překvapivým jménem v sestavě Japonska je vnější polař St. Louis Cardinals Lars Nootbaar. Ten má totiž japonskou maminku, takže může obléct dres krajiny vycházejícího slunce. A stačilo pár přípravných utkání, aby si Nootbaar svými výkony a zákroky ve vnějším poli získal srdce fanoušků.

MLB on Twitter: “Noot continues to amaze! ? #WorldBaseballClassic pic.twitter.com/UiVQcv5LCl / Twitter”

Noot continues to amaze! ? #WorldBaseballClassic pic.twitter.com/UiVQcv5LCl

Možná ještě více zajímavá jména jsou ty, které zatím v MLB vidět nemůžeme. Jednadvacetiletý Roki Sasaki si v minulé sezoně podmanil celou NPB, když odházel Perfect game možná nejlepším výkonem v historii soutěže. Dá se navíc očekávat, že v budoucnu by se mohl stát jednou z hvězd MLB.

Podobná očekávání se vkládají do Munetaku Murakamiho, jenž v uplynulé sezoně vytvořil v NPB nový rekord v počtu homerunů od japonského hráče. Navíc jako první v historii zaznamenal homerun v pěti po sobě jdoucích stavech na pálce.

Na nadhozu by měl zářit vítěz posledních dvou Eiji Sawamura Award pro nejlepšího nadhazovače NPB Yoshinobu Yamamoto. Stále jenom čtyřiadvacetiletý baseballista byl na soupisce Japonska také na poslední Olympiádě a také na Premier 12 v roce 2019. Na obou těchto turnajích skončili Japonci na prvním místě.
Kromě hráčů ale stojí za to sledovat také fanoušky v Tokyo Dome. Ti jsou pověstní svým neustálým fanděním a chorály, které mají připravené pro každého hráče. Budou tak svůj tým hnát za výhrami a nic jiného, než postup do finálové skupiny v Miami neberou.

Český tým tak na mezinárodním fóru asi nikdy v historii nehrál proti lepšímu soupeři, než tomu bude v případě Japonska. Zápas začíná v sobotu od 11:00 středoevropského času a v každém baseballovém městě se chystá nějaká společná projekce, tak se přidejte a sledujte utkání s dalšími baseballovými nadšenci.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..