MBRozhovory

Filip Čapka: Čekal jsem, že holandská liga bude ještě lepší

Po loňském triumfu s Draky se nadhazovač Filip Čapka vydal na menší cestu kolem světa. Nejdříve si zahrál v Austrálii, aby po World Baseball Classic odehrál celý rok v týmu Oosterhout Twins v nizozemské Hoofdklasse. Tam se mu velmi dařilo, když v 95 odházených směnách zaznamenal ERA 2.35. Jak sám ale v rozhovoru říká, příští rok bychom jej mohli vidět zpátky v Extralize.

Filipe, ty si celou sezonu hrál v Nizozemsku. Co tě vedlo k tomu zkusit si zahraniční soutěž?

Vloni jsem dodělal bakaláře a pak jsem se rozhodl, že si to chci jet zkusit přes zimu do Austrálie. Takže bych až do září neměl co dělat, protože jsem teď nastoupil na magisterské studium. Do Holandska jsem dostal nabídku již vloni, kterou jsem odmítl právě kvůli škole. Ale od té doby jsem to měl v hlavě, že tam bych si to chtěl zkusit.

Jak jsem kvůli Austrálii měl účet na Baseball Jobs Overseas, tak jsem ho tam měl až do listopadu a začaly mi psát i kluby z Evropy. Tak jsem se rozhodl a do Holandska jsem chtěl.

Jak byl srovnal holandskou ligu s českou Extraligou?

Čekal jsem, že holandská bude ještě lepší. Oproti Extralize je mnohem méně vyrovnaná. Je tam devět týmů. Řekl bych, že první tři týmy jsou TOP 3 týmy v Evropě. Pak je taková prostřední trojka, kde je vlastně i ten můj tým. Ta by v české Extralize bojovala o první čtyřku. Možná by vyhráli semifinále, ale bylo by to vyrovnané. A pak jsou spodní tři týmy, které by byly v Česku na spodku TOP 6.

Je něco, co bys pro změnu do české Extraligy přenesl?

Hráli jsme čtvrtek, sobota, neděle. Ten čtvrteční zápas nebyl vůbec špatný, protože jsme to měli bez BP a časově byl omezený na tři hodiny. Oni můžou mít i remízu. Takže pátek bylo volno. Ještě kdyby se hrálo čtvrtek, pátek, sobota a neděle byla volná, to by bylo úplně ideální (usmívá se). Ale vycházeli hodně vstříc hráčům. Když přišli z práce, neměli BP a nehrálo se do půlnoci. Ale tam je to jednodušší, protože mají dojezdové vzdálenosti maximálně hodinu.

Líbil se mi také celkový systém. Po základní části, kterou mají stejně jako my, tak to rozdělí na první čtyři a zbylých pět. Ale i z té spodní pětky má člověk šanci se dostat do playoff a teoreticky vyhrát. Ten systém se mi líbil víc, než ten náš.

Už si naznačil, že zase budeš studovat. Uvidíme tě tedy v příští sezoně zpátky na českých hřištích?

Ještě jsme se úplně nedohodlo, ale velmi pravděpodobně ano.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..