ČeskoMB

ME: Češi porazili také Izrael a na šampionátu končí na pátém místě

Po neúspěchu ve čtvrtfinále chtěli čeští baseballisté na domácím Mistrovství Evropy získat alespoň konečné páté místo. V přímém souboji o něj se utkali s celkem Izraele.

Jenže Češi nezačali úplně nejlépe, když hned první pálkař Izraele získal metu po nepřesném příhozu Jakuba Hajtmara. Tomáš Ondra se navíc zpočátku trochu trápil a soupeř zaplnil všechny mety s jedním outem. Naštěstí z toho vytěžil pouze jeden doběh po odpalu Zeva Moora.

Hned v dohrávce ale Češi dokázali skóre otočit ve svůj prospěch. Trenéři před utkáním trochu přeházeli lineup a tento krok se osvědčil, když nový leadoff Willie Escala získal metu zdarma. Následně po odpalu Erica Sogarda předvedl hodně agresivní baserunning, z čehož pramenila chyba v obraně Izraele a Escala doběhl pro vyrovnání. Následně Sogarda stáhl pro druhý bod Vojtěch Menšík.

V další směně byl opět Eric Sogard v pozici hráče, který stahuje body, když svým odpalem zvýšil vedení Česka na 3-1. Navíc po této hře Izrael sáhl také ke změně na nadhazovacím kopci, když Spinozu nahradil Shlo Lipetz. I on pocítil mistrovství Erica Sogarda, který proti němu stáhl další bod.

V sedmé směně rozparádili brněnské publikum dvěma třímetovými odpaly po sobě Vojtěch MenšíkArnošt Dubový, díky čemu navýšili vedení Česka již na 5-1.

Na kopci českého týmu předvedl další velmi dobrý výkon Tomáš Ondra, který v pěti směnách obdržel pouze jeden doběh a rozdal 7 strikeoutů. Zbytek duelu pak odházelo duo Jan Tomek (3 IP) a Jake Rabinowitz (1 IP), kteří již další doběhy nepovolili.

„My jsme se dostali hned na začátku do vedení a vydrželo nám to celý zápas. Zůstali jsme koncentrovaní až do konce a šlo to vidět. Byli jsme uvolněnější než ve všech předchozích zápasech. Myslím, že je to jedna z věcí, které si můžeme přenést do dalších turnajů. To, co jsme dělali i dříve, v Tokiu ia v kvalifikaci. Zůstat uvolněný a hrát skvělý baseball,“ řekl po zápase nadhazovač Jan Tomek.

„Vyhrál tým, který pálil lépe a lépe nadhazoval. Já jsem spokojený. Odehráli jsme pěkný zápas. Je sice jedno, jestli skončíš pátý nebo šestý, ale samozřejmě jsme chtěli vyhrát. Ale Češi si to dnes zasloužili. Šli si za svým. My jsme trochu zklamali na pálce, takže o tom to bylo,“ hodnotil duel trenér izraelského celku Richard Kania.

Jakub Hajtmar se loučil s kariérou © Eurobaseball 2023 / Lenka Brožová

Po utkání došlo kromě oslav také na jedno loučení. S reprezentační kariérou se totiž rozloučil dlouholetý reprezentant Jakub Hajtmar, který reprezentoval Česko, mimo jiné, na všech třech domácích evropských šampionátech.

Češi se tak po výhře 5-1 rozloučili s domácím turnajem ziskem páté pozice. Tedy stejným místem, na jakém skončili před dvěma lety na šampionátu v Itálii.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..