MBMLB

MLB zná všech 12 týmů, které si letos zahrají v playoff

Ačkoliv bude Major League Baseball v neděli pokračovat několika zápasy, tak již nyní známe všech 12 týmů, které letos stále můžou žít svůj sen o Světové sérii. Neděle (a možná až pondělí) již pouze určí přesné složení dvojic pro Wild Card Game.

V sobotu si Miami Marlins, Arizona Diamondbacks, Texas Rangers, Houston Astros a Toronto Blue Jays zajistili jako poslední postup do play off. Začátkem tohoto měsíce se Atlanta Braves stala prvním týmem, který si zajistil místo v postseason a poté vyhráli i celou divizi Východ v Národní lize. Los Angeles Dodgers se k nim připojili tím, že skončili první v Národní Lize divize Západ, a Milwaukee Brewers pak v Centrální divizi NL. Brzy poté si v říjnu zajistily svá místa Baltimore Orioles a Tampa Bay Rays, než si svá místa v předposlední den sezóny zpečetila poslední pětice výše zmiňovaných týmů.

Naopak smutné oči budou mít v Chicago Cubs a v Seattle Mariners. Oba týmy živily naděje na postup do poslední chvíle, ale výkonnostní propad v posledním měsíci soutěže je o tuto možnost připravil. Přitom ještě prvního září měli dle prognóz serveru Fangraphs.com obrovské předpoklady pro postup do playoff. U Mariners to tehdy bylo 83,6% a Cubs 73,8%. Kupříkladu Miami mělo šanci pouhých 14,9% na to, že se do playoff podívají, ale výbornými výkony v září si jej nakonec vybojovali.

Co je stále v sázce v Americké Lize:

Titul v divizi AL Západ a nasazení na poslední dvě místa pro Wild Card Game.
Pokud Blue Jays, Astros a Rangers skončí všichni s 90 výhrami, nepovažuje se to za třícestnou remízu, ale spíše za dvě samostatné obousměrné remízy, přičemž nejprve se vypořádá AL Západ. V tomto scénáři by vyhráli AL Západ HoustonAstors díky vítězství v sérii v sezóně proti Texasu. Rangers by obsadili druhé místo ve Wild Card, zatímco Blue Jays by byli z týmu pro Wild Card Game třetí. (Texas skončil výše kvůli lepším vzájemným duelům.)
Pokud Texas vyhraje divizi a Astros a Blue Jays skončí s 89 výhrami, druhé nasazené pro Wild Card by bylo Toronto a třetí místo by patřilo Houstonu.

Možné scénáře zápasů č. 162 © mlb.com

Co je stále v sázce v Národní Lize:

Miami mají lepší bilanci s Arizonou, takže pokud vyhraje, nebo pokud Arizona prohraje, bude divokou kartou č. 2 (celkově nasazenou 5.). Pokud však Arizona vyhraje a Miami prohraje, nebude možné určit konečné umístění až do konce pozastaveného zápasu Miami proti Mets, který je aktuálně naplánován na pondělí. (Marlins vedou nad Mets 2:1 v deváté směně zápasu, který začal ve čtvrtek, ale byl přerušen kvůli dešti.)

První zápasy Wild Card se pak hrají již v úterý a divizní série pak 7. října. Vítěze Světové série poznáme nejpozději 4. listopadu.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..