ČeskoMB

Představujeme soupeře Česka na Mistrovství Evropy 2023

Toužebně očekávané Mistrovství Evropy je již přede dveřmi, když se první zápasy rozehrají již v neděli. Český tým bude hrát ve skupině A v Ostravě proti Rakousku, Řecku a Španělsku. Pojďme si proto představit všechny tři soupeře národního týmu ve skupině.

Rakousko

Rakušané zatím nepatří mezi evropskou špičku a rozhodně patří mezi outsidera české skupiny. V posledních letech ale naši jižní sousedé ukazují zlepšenou práci s mládeži a v roce 2016 se dokonce kvalifikovali na MS U23. Na Mistrovství Evropy v letech 2021 se Rakušané pokaždé umístili na 10. místě a již patří mezi stabilní členy elitní skupiny šampionátu.

Letos na turnaj přiváží mladý tým, který mohli čeští fanoušci vidět již v červnu na Pražském baseballovém týdnu. Tam je Češi ve vzájemném zápase porazili 13-5. Rakušané ale v jeden moment dokonce vedli 5-4. Kostra mužstva z PBT zůstala stejná a nechybí v ní ani talentovaný Julian Faulhaber, jenž ve vzájemném utkání v červnu předvedl dobrý výkon.

Tým vede Hiroyuki Sakanashi, jenž sice pochází z Japonska, ale v Evropě není žádnou neznámou. V roce 2018 byl dokonce od WBSC Europe vyhlášen jako Trenér roku.

Řecko

Řecko © Eurobaseball 2023 / Lenka Brožová

Řekové v historii Mistrovství Evropy získali jednu medaili. To když v roce 2003 v rámci přípravy na Olympijské hry, které hostily o rok později, nalákali do svého celku mnoho naturalizovaných Američanů. V zemi ale toho nedokázali využít k tomu, aby oživili zájem mládeže o tento sport a tak v Řecku nefunguje žádná mužská celostátní soutěž. I proto se Řekové na šampionátech opírají o výkony hráčů ze zámoří, kteří dostali řecký pas.

Tým vedený bývalým hráčem MLB Erikem Pappasem do Česka přijíždí v zajímavém složení, které klidně může zaskočit jakéhokoliv favorita. Velmi zajímavým hráčem je například Casey Bond Caracas, jenž poslední 4 sezony odehrál v USA v NCAA. Letošní rok dohrál v italské Serie A v Settimu, kde měl výborné statistiky. V 22 utkáních měl pálkařský průměr .429 a OPS 1.198.

Kanadský nadhazovač Daniel Peter Gosselin působil v týmu jako reliever již na posledním Mistrovství Evropy. V letošním roce působil ve francouzském Montpellier a za své výkony si vysloužil nominaci do výběru Globetrotters, jenž hrál na letošním Pražském baseballovém týdnu. Navíc pro zimu si jej již do svých služeb podepsal australský Melbourne.

Španělsko

Španělsko © Eurobaseball 2023 / Lenka Brožová

Závěr bojů Česka v základní skupině bude ve znamení třaskavého souboje se Španělskem. Nejen že půjde také pravděpodobně o boj o lepší umístnění před čtvrtfinále, ale také Španělé mají Česku co vracet. “Náš catcher z Draků Brno Andres Angulo nám říkal, že na společném chatu Španělů je neuvěřitelná bojovnost, až bych řekl nenávist k nám, že jsme jim vloni v Regensburgu zavřeli cestu ke světovému baseballu,” řekl pro Deník Sport manažer Česka Pavel Chadim. Právě finále kvalifikace pošramotilo do té doby nadstandardní vztahy mezi českým a španělským baseballem.

Španělé již tradičně budou mít v týmu velké množství naturalizované hráče z latinské Ameriky. Jedním z nich je již zmiňovaný Angulo, jenž byl důležitým hráčem Draků při cestě za jejich 24. titulem. Ale opomínat nesmíme ani dvojici Engel Beltré a Rhiner Cruz Montero, kteří si zahráli také v MLB. Carlos Colmenarez je zase nadějným mladíkem, který by se do MLB mohl v blízké době prosadit.

Úterní zápas tak rozhodně bude nejen o kvalitě na hřišti, ale také o emocích. A jak Španělé již v minulosti mnohokrát ukázali, tady by mohla být jejich achilova pata.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..