ČeskoMB

Kruno Karin: “…toto je nejlepší Mistrovství Evropy v historii.”

V poslední den evropského šampionátu jsme požádali o rozhovor také prezidenta WBSC Europe pana Krunoslava Karina. Ten si v něm velmi pochvaluje organizaci turnaje a dokonce tvrdí: “toto je nejlepší Mistrovství Evropy v historii.” Kromě toho si můžete přečíst, proč se mu pozdává systém s šestnácti týmy, že se neplánuje zkrátit zápasy na 9 směn a jak vypadají přípravy na ME 2025 v Izraeli.

Máme poslední den šampionátu. Jak jste spokojen s organizací turnaje?

Zaprvé musím říct, že toto je nejlepší Mistrovství Evropy v historii. Perfektně organizované. Na všechny stadiony přišlo hodně lidí. Myslím, že nikdo v Evropě nemá tolik stadionu v této kvalitě na tak malém území. Všude se tak hrály jen dva zápasy denně, což je skvělé. Všechny měly světla. Můžeme tedy říct, že toto je nejlepší turnaj v historii.

Dnes nás čeká finále mezi Španělskem a Velkou Británii. Poprvé od roku 1967 v něm není Nizozemsko nebo Itálie. Myslíte, že se ostatní evropské týmy přibližují těmto dvěma zemím?

Ano, myslím, že se přibližují. Například Švýcaři vyhráli dva zápasy a nemusí jít do kvalifikace. Bylo sice dost zápasů, které skončily rozdílem, ale kdy se podíváte hlouběji, tak uvidíte, že byly vyrovnané prvních 5-6 směn. To znamená, že již mají nadhazovače, kteří dokážou bojovat několik směn. Smaozřejmě, potřebují se ještě zlepšovat, ale myslím, že tento formát je dobrý.

Musíme dát těmto zemím šanci. Švýcaři a Maďaři by tady asi nebyli, pokud bychom drželi formát s dvanácti týmy. Není to dobrý formát pro Itálii a Nizozemsko, ale je dobrý pro ostatní týmy. Také včera jsme měli zápas, kdy Chorvatsko mohlo porazit Itálii, ale pak již na konci nestačili. Před čtyřmi, nebo pěti lety, když jsem byl prezidentem (chorvatské asociace – pozn.aut.), tak jsme si to ani nedokázali představit. Je to dobré pro baseball a ukazuje to zlepšení kvality u ostatních zemí.

WBSC spustila pro mládežnické turnaje nový formát zápasů na 7 směn. Myslíte, že je to možnost, jak změnit pravidla i pro Mistrovství Evropy mužů?

My jsme to změnili také pro turnaje, mimo ty mužské. Rozumím, že by to pomohlo organizátorům, byly by kratší zápasy, když nyní lidé nechtějí sledovat příliš dlouhé zápasy. Jak jsme ale zjistili v evropských pohárech, tak zápasy nyní probíhají celkem rychle, protože nadhazovači mají TOP kvalitu. I tady jsme měli možná jen pár zápasů, které trvaly déle jak tři hodiny. Vím, že jejich motivací bylo zkrátit zápasy, ale tady by pro některé země znamenaly kratší utkání, znamenaly méně soupeření. Myslím, že pro muže necháme zápasy na devět směn a uvidíme, jak se to bude vyvíjet.

Pojďme do roku 2025, kdy bude hostit Mistrovství Evropy Izrael. V tuto chvíli ale v Izraeli není dostatečná infrastruktura, speciálně pokud jde o stadiony. Máte nějaké přísliby od izraelské federace, že se to změní?

Tento týden jsme s nimi měli hodně mítinků. Byla tam také agentura, kterou si najali na pořádání turnaje. Bude to profesionálně vedené, tak jak tady v Česku. Je to společnost organizující velké akce v Izraeli. Z tohoto pohledu by neměl být problém. Problémem jsou samozřejmě hřiště. Staví nový stadion v Bet Shemesh, který by měl být velmi pěkný. Ten bude v pořádku. Pak mají další dva hřiště, které mají dobrá světla, což je dobré, protože světla jsou vždy velký náklad. Pokud je opraví, tak tyto hřiště budou také v pořádku.

Mají také šanci postavit stadion v Tel Aviv, ale musí počkat na volby, které budou v Izraeli v listopadu. Pak po tom půjdou. Byl jsem tam minulý rok, viděl jsem místa a naše delegace tam pojede za dva týdny. Podívají se na stadiony a řeknou jim, co přesně mají udělat. Potřebují, aby jim je schválila Major League, protože týmy mají mnoho hráčů z farem. Jsem optimista, že to zvládnou. Pokud se to nepovede, budeme muset někdy příští léto udělat určité rozhodnutí, co uděláme. Možná uděláme nějakou kvalifikaci tady na kontinentu a pak krátký turnaj. V tuto chvíli jsem optimistou, jsem v kontaktu s novinářem z Izraele, takže máme konstantní informace i od něj a doufám, že to bude dobrý.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..