MBMLB

MLB: DiamondBacks otočili sérii s Phillies a zahrají si Světovou sérii

Když baseballisté Philadelphie Phillies vyhráli první dva zápasy NLCS, tak jen málokdo věřil tomu, že se Arizona dokáže ještě posbírat a postoupí do Světové série. Obzvlášť, když ve druhém utkání Phillies svého soupeře přehráli jasně 10-0. Jenže D-Backs se nevzdali a nakonec sérii otočili. Poprvé od roku 2001 si tak zahrají ve Světové sérii.

Arizona přitom vstupovala do playoff s bilancí pouze 84 výher v základní části. Pouze St. Louis Cardinals v roce 2006 dokázali postoupit do Světové série, když měli snižší úspěšnost (83 výher) a tak se Arizoně na postup do Světové série příliš velké šance nedávali. Ale ano. Je to pravda. Diamondbacks jdou do Světové série. Můžete to říct znovu, pokud vám ta věta zní na jazyku cize. Můžete si to přečíst znovu, pokud to na stránce vypadá divně. Můžete přemýšlet, stejně jako mnozí v baseballu, jak se sem Arizona dostala.

Jenže Arizona má mladé hráče, kteří se nezalekli slavnějších jmen, jako Kyle Schwarber nebo Bryce Harper. Vždyť na kopci sedmý zápas režíroval nováček Brandon Pfaadt. Registroval někdo před tímto zápasem jeho jméno? Senzační je také další nováček Corbin Carroll, jenž si připsal 3 hity, což se v rozhodujícím utkání v historii povedlo jen dalším pěti nováčkům. Mezi nimi byl například Ichiro Suzuki. A co takový Gabriel Moreno, další nováček v MLB, který přispěl dvěma staženými body. A Ketel Marte prodloužil svou sérii s hitem v playoff již na 16 zápasů a zatím nebyl v MLB jiný hráč, který by začal kariéru v playoff takovou šňůrou. A pokud se mu povede přidat hit i v prvním utkání Světové série, tak vyrovná rekord, který drží trojice Manny Ramírez, Derek JeterHank Bauer. Co jméno, to pojem.

V Arizoně tka nyní doufají, že udrží stoprocentní úspěšnost ve Světové sérii. svou jedinou předchozí účast v roce 2001 proměnili v zisk mistrovských prstenů, když porazili Yankees 4-3 na zápasy. Zejména sedmý zápas, kdy otočili skóre v dohrávce 9. směny je mnohými považován za nejlepší zápas historie Světových sérií.

Velmi krutý byl ale závěr NLCD pro Philadelphii. Ta dokázala vyhrát pátý zápas v Arizoně a na domácí Citizens Bank Park odjížděla s výhodou. Navíc potřebovala už jen jednu výhru, aby se dostala do Světové série. Jenže jejich útok jakoby zamrzl a v těchto dvou duelech dokázal stáhnout pouze 3 doběhy. S tím se pak jen těžko vyhrává. Phillies nedotlačili do Světové série ani jejich fantastičtí fanoušci a tak letos oba sedmé zápasy Championship Series ovládli hostující týmy. I to je věc málo vídaná, když se to v historii MLB stalo pouze počtvrté.

Každopádně letošní playoff nesvědčí domácím týmům, které mají na svých stadionech bilanci 14 výher a 22 proher. Také historická bilance rozhodujících zápasů v playoff se výrazněji naklonila na stranu hostí, kteří nyní mají 65 výher, zatímco domácí celky se těšili v 62 případech.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..