MBMLB

Majitelé klubů MLB dali zelenou stěhování Athletic’s do Las Vegas

Ve čtvrtek proběhlo hlasování majitelů všech klubů Major League Baseball ohledně stěhování z Oaklandu do Las Vegas. To nakonec dopadlo jednoznačně, když se všichni jednomyslně shodli, že Athletics můžou přestěhovat klub do hlanvího města Nevady.

Majitel John Fisher má v úmyslu přesunout tým na nový stadion ve městě před sezónou 2028. Kde budou A’s hrát v sezónách 2025-27, zatím není jasné. Současný pronájem stadionu v Oakland Coliseum týmu vyprší již po příští sezóně. Mezi další možnosti patří pobyt v Oaklandu v Koloseu nebo možná přesun na stadion Triple-A v Sacramentu, mimo jiné, řekli serveru The Athletic lidé, kteří byli informováni o rozhovorech. Ale ve čtvrtek nebylo rozhodnuto, ani se neříká, že je rozhodnutí blízko.

Athletics plánují postavit v Las Vegas stadion s kapacitou 33 000 sedadel za přibližně 1,5 miliardy dolarů, přičemž se očekává, že tým zařídí zhruba 1 miliardu dolarů z této částky. Schválení vlastníků baseballu bylo dlouho očekáváno a posouvá A’s o krok blíže k realizaci tohoto kroku, což se nakonec pravděpodobně stane. Ale exodus týmu z Oaklandu ještě není dokončen.

Nevadský zákonodárný sbor a guvernér schválili financování nového stadionu ve výši 380 milionů dolarů, ale politický akční výbor podporovaný učiteli ve státě se pokouší získat finanční prostředky ve veřejném hlasování v listopadu příštího roku. Pokud by k tomu došlo a veřejnost by následně hlasovala proti poskytnutí peněz, mohl by být krok přinejmenším odložen.

“Jsme zklamáni výsledkem tohoto hlasování,” uvedla v prohlášení starostka Oaklandu Sheng Thao. „Nevidíme to ale jako konec cesty. Všichni víme, že před kopnutím lopat do země je ještě dlouhá cesta a že kolem tohoto kroku je řada nevyřešených problémů.“

Thao také řekla, že „jasně řekla“ komisaři MLB Robu Manfredovi, že „značka a jméno A’s by měly zůstat v Oaklandu“ a město bude využívat příležitosti k rozšíření týmu. “Baseball má domov v Oaklandu, i když se vlastnictví A’s přemístí,’ řekla.

Las Vegas by bylo nejmenším mediálním trhem baseballu. Před schůzí vlastníků MLB sestavila zprávu, která zhodnotila ekonomiku stěhování. Osoba informovaná o zprávě, která nebyla tento týden oprávněna veřejně mluvit, označila životaschopnost Las Vegas za „ošidnou“, z velké části proto, že úspěch A’s by velmi závisel na návštěvách turistů. Ale co když turisté nebudou mít o baseball takový zájem, jak doufali?

V Las Vegas ale argumentují, že jak stěhování klubu NHL a NFL do města bylo přínosem a evidentně funguje. A věří, že také baseball by měl ve “městě hříchu” světlou budoucnost. Ať tak nebo tak, pro organizaci Athletics by šlo o třetí stěhování v historii. Klub vznikl v roce 1901 ve Philadelphii. V roce 1955 se přestěhoval do Kansas City, kde nevydržel dlouho a v po sezoně 1967 se přestěhoval do Oaklandu.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..