ČeskoMB

NSA vybrala baseball mezi 30 prioritních sportů v Česku

Již před několika týdny Národní sportovní agentura oznámila, že pro příští rok vybere 30 sportovních svazů, které se můžou těšit na zvýšenou podporu v rámci prioritizace sportů. Nás může těšit, že mezi třicítkou nechybí ani baseball.

Mezi kritérii, ke kterým NSA přihlížela, byla především úspěšnost sportu na mezinárodní a domácí scéně, společenská odpovědnost, divácká atraktivita či členská základna atd.. To znamená, že baseball si společně s dalšími prioritizovanými sporty rozdělí navíc 100 až 200 milionů korun.

“Snažili jsme se najít prostupný spravedlivý systém, který odráží skutečnost sportovního prostředí. Najít vhodná kritéria byl dlouhý a náročný proces, ale věříme, že jsou spravedlivá. Jak jsem již předeslal systém je průchozí, čili prioritizace bude vždy po určité době aktualizována, aby byly sporty motivovány k práci na svém neustálém rozvoji,” řekl Ondřej Šebek, předseda NSA na tiskové konferenci.

Navíc dle vyjádření šéfa NSA by se baseball mohl těšit na zvýšenou podporu i v dalších letech. “Český stát v různých programech podporoval výrazně více než 100 různých sportovních odvětví. Zejména v oblasti reprezentace a talentované mládeže je však nutné prostředky alokovat cíleně. Proto vznikají jednotlivé úrovně sportů a prvních 30 bude dostávat od státu prioritní podporu. Finanční dopad nebude zpočátku zásadní, vše musí jít ruku v ruce se státním rozpočtem. V budoucích letech však chceme tyto vybrané sporty podporovat výrazněji,” doplnil předseda Šebek.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..