MBMLB

MLB opět řeší problém s podvody s identitou i věkem

Server The Athletic zveřejnil v sobotu článek, v němž poukazuje na staronový problém, kterým si prochází zástupci Major League Baseball v Dominikánské Republice. Podle různých manažerů a agentů jsou opět na vzestupu podvody s věkem a identitou mezi amatérskými baseballovými hráči. To může mít závažný dosah na kariéry mladých hráčů, kteří podepsali smlouvy, případně dohody o budoucích smlouvách s organizacemi MLB.

Jak upozorňují autoři článku Evan Drelich a Ken Rosenthal, tak při provalení podvodu totiž hráče čekají různé postihy a suspendace od MLB. To by pak mohlo zastavit případně zpomalit rozvoj jednotlivých baseballistů a prakticky pohřbít jejich šance dostat se až do nejlepší baseballové ligy světa.

„Před 15, 20 lety to byl obrovský problém ,“ řekl pro The Athletic manažer týmu zapojený do mezinárodních amatérských podpisů. „MLB odpověděla v podstatě zřízením vyšetřovací jednotky v Dominikánské republice. A vždy se tu a tam objeví pár (incidentů), ale rozhodně to vypadalo, jako by to nebylo blízko k problému, který to byl. A najednou se zase zvedlo gigantickým způsobem.”

Již v úterý napsal Nathanael Pérez Neró z Diario Libre, že v posledních týdnech byly zrušeny smlouvy s mladými hráči v hodnotě stovek tisíc amerických dolarů. Že nejde o malý problém ukazuje počet těch smluv, jichž by prý mělo být více než 50.

Nebudeme si nalhávat, že ani ze strany klubů v minulých letech nedocházelo k porušování pravidel. Mnohé kluby totiž podepisovaly různé dohody s hráči mladšími šestnácti let, což je věk, kdy můžou oficiálně podepisovat kontrakty s organizacemi MLB. Jenže letos podvody s identitou a věkem dosáhly takové míry, že podle autorů textů, se nedá věřit prakticky žádné smlouvě podepsané po 15. lednu 2024.

Mnoho týmů se nedávno dozvědělo, že hráč, o kterého se buď zajímali, nebo s nímž uzavřeli ústní dohodu, byl starší, než se dříve věřilo (podle lidí, kteří byli informováni o konkrétních údajích, kteří nebyli oprávněni mluvit veřejně). Mezi tyto týmy patřily Houston Astros, Kansas City Royals, Minnesota Twins, New York Mets a Oakland A’s. Jejich zástupci ale odmítli tyto informace jakkoliv komentovat. Nejvíce postiženími by měli být Astros, kteří takto přišli až o tři hráče.

Jeden extrémní příklad za všechny. Předpokládá se, že jeden hráč, o nějž měli zájem Red Sox, byl o více než šest let starší, než jak byl prezentován. Hráč měl být dříve způsobilý k podpisu až v roce 2026 — když týmům bylo řečeno, že mu teprve letos bude 16 let. Jeho současný věk je nyní odhadován na 21 let, jak uvádějí zdroje autorů článku.

Jak z toho venku? Jednou z možností je pořádat mezinárodní draft, který by různé předběžné dohody prakticky zastavil. Jenže v této záležitosti již komisař MLB a jeho lidé narazili na neochotu od hráčské asociace MLBPA. Výkonný ředitel MLBPA Tony Clark řekl, že korupční problémy jsou víc než jen produkt systému a částečně za to může chování klubu. MLBPA nezastupuje amatérské hráče, ale vyjednává o vstupních systémech, které přivedou amatéry do tohoto sportu, a nyní také zastupuje hráče na farmách.

V současné době tak liga nekontroluje hráče, kteří ještě nejsou způsobilí podepsat smlouvu s týmy. Některé týmy si proto najímají své vlastní soukromé detektivy, aby zkontrolovali papírování a minulost mladších hráčů.

Týmy také přestávají jednat s hráči, kteří přichází od trenérů, co mají za sebou problematickou minulost, zejména pokud jde o uvádění věku svých svěřenců. Co je ale zajímavé, tak se zdá, že problém je z velké části omezen na Dominikánskou republiku. Problémy s věkem a identitou jsou mnohem méně časté v jiných latinskoamerických zemích, které produkují významné baseballové talenty, jako je například Venezuela.

Z pohledu hráčů je jasné, že si podvodem chtějí přijít na lepší příjem. „Řekněme, že dáte dítěti 1,5 milionu dolarů. MLB to schválí a řekne, že je mu 16. Pak zjistíte, že je mu 19. Nepodepsali byste ho za 1,5 milionu dolarů, kdyby mu bylo 19,“ řekl jeden z manažerů pro The Athletic. “Pořád by se nám ten hráč mohl líbit. Ale pokud je mu 19, můžeme mu dát 25 nebo 50 táců.” A to už je výrazný rozdíl, pro který jsou mnozí ochotni riskovat.

V Dominikánské republice je právě baseball jednou z mála možností, jak sobě i své rodině zajistit lepší příjem. Navíc, když se systém MLB a klubům úplně vymkl z rukou. „Nyní máme týmy, které uzavírají dohody s hráči, kteří budou mít nárok podepsat v lednu 2027 a 2028. Těmto dětem je 12 až 13 let a jejich agenti si uzavírají dohody na více než 4 miliony dolarů,“ řekl jeden mezinárodní skaut. “Je spravedlivé předpokládat, že to vytváří další tlak na agenty, aby mladší a mladší děti vypadaly stále vyspělejší než jejich spolužáci.”

A že může být hůř doplňuje tento agent dalším příkladem. „V současnosti koluje leták s ukázkou dětí způsobilých pro rok 2030. Což prostě působí surrealisticky. Těm dětem je 10-11 let.” Zdá se tedy, že MLB má další problém, který může v budoucnu víc a víc nabobtnat.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..