MBOstatní

Ve čtvrtek se rozehraje letošní Caribbean Series

Již tradičně pro mnohé fanoušky začně letošní baseballová sezona mezinárodním klubovým turnajem Caribbean Series. Ten letos píše již 66. kapitolu, ale v některých ohledech se dočkáme premiér.

Tou první je, že poprvé v historii se turnaj odehraje mimo karibské země, když jeho hostitelem bude Miami. Zápas se budou hrát na domácím stadionu Marlins LoanDepot Park, čímž se tento stánek stane prvním stadionem MLB, na němž se tento turnaj uskuteční. A jak se zdá, tak tato spolupráce nebude ojedinělá, protože ve středu pořadatelé oznámili, že se s ESPN a Marlins domluvili na novém pětiletém období, kdy budou obě organizace pokrývat tento turnaj.

Letošní ročník začíná 1. února a poslední zápas se bude hrát 9. února. Turnaje se účastní celkem 7 vítězů karibských soutěží. Oproti loňskému roku ale neuvidíme zástupce z Kuby, kvůli restrikcím amerických úřadů a kolumbijského mistra, kvůli ekonomickým potížím tamního baseballového svazu. Ten nedokázal dát dohromady 200 000 dolarů, které prý stojí účast na tomto turnaji. Naopak těšit se můžou fanoušci baseballu z Nikaraguji, která letos dostala možnost vyslat svého mistra.

Seznam týmů pro letošní ročník:

  • Naranjeros de Hermosillo, Mexiko
  • Criollos de Caguas, Portoriko
  • Curacao Suns, Curacao
  • Gigantes de Rivas, Nikaragua
  • Federales de Chiriqui, Panama
  • Tigres de Licey, Dominikánská Republika
  • Tiburones de La Guaira, Venezuela

Favoritem turnaje je opět dominikánský tým Tigres de Licey, který ovládl turnaj i v minulém roce a celkově již nasbíral jedenáct prvenství v historii klání. Dominikánci také vévodí historickým tabulkám turnaje, když jejich mistři vyhráli celkem 22 ročníků. Portoriko na druhém místě má 16 triumfů.

Dominikánský mistr vyhrál tamní ligu s pomocí hráčů jako Fernando Tatis Jr., Robinson Canó a Miguel Sanó. Z těchto jmen by ale na turnaj měl být pouze Cano, ale doplní jej další hráči se zkušenostmi z MLB, jako Neftalí Féliz, César Valdez, Wander Suero a Dawel Lugo.

Portorický tým zase vede jako manažer dlouholetý catcher Cardinals Yadier Molina, který má pod sebou několik hráčů se zkušenostmi z organizací MLB.

Venezuelský tým Tiburones de la Guaira ukončil v domácí lize 38 let dlouhé čekání na titul a přijedou do Miami s našlapaným týmem. Vždyť lídrem soupisku by měl být Yasiel Puig. Kromě něj na ní vidíme další známá jména jako Alexi Amarista, Wilson Ramos, Jhoulys Chacín, Odúbel Herrera a Silvino Bracho.

Nabité soupisky přiváží také Mexičané a panamský mistr. Tým z Curacaa zas má na soupisce mnoho holandských současných i bývalých reprezentantů. Hráče jako Jurickson Profar, Jonathan Schoop, Andrelton Simmons, Didi Gregorius a Roger Bernadina snad není potřeba představovat.

Možná největší neznámou je tak nikaragujský tým, ale i v něm najdeme jména, které známe z MLB, jako například vnější polař Giants Francisco Peguero.

Jedinou nevýhodou evropského fanouška je, že všechny zápasy vysílá ESPN+, která ale loni ukončila provozování ESPN Player ve světě. Otázkou je, jestli bude existovat legální možnost shlédnutí přenosů ze zápasů, nebo budeme odkázání na nelegální streamy.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..