MBOstatní

Začíná finále ABL, které opět obstarají Giants a Heat

V pátek již ve 12:00 středoevropského času se rozehraje letošní finále australské baseballové ligy ABL. V něm se opět o tradiční Claxton Shield utkají baseballisté Adelaide Giants a Perth Heat.

Adelaide v minulém roce ukončilo dlouhé čekání na titul a poprvé v historii klubu dokázali vyhrát Claxton Shield. To Perth je ve finále počtvrté z posledních šesti let (sezona 21/22 byla kvůli covidu zrušena) a bude chtít zastavit sérii druhých míst. Naposledy totiž Heat austrálskou soutěž vyhráli v roce 2015.

Papírové předpoklady ale více favorizují Adelaide, kteří měli nejlepší pálku i nadhoz v základní části. Také vzájemná bilance ze základní části mluví pro Giants, kteří vyhráli 5 z osmi utkání. “Perth je vždy těžký soupeř,” řekl ale před sérii catcher Giants Todd Van Steensel pro web soutěže. “Dokázali nás porazit u nás v Adelaide, ale také my jsme jeli do Perthu a dokázali jsme je sweepnout. Takže každý tým by měl mít sebevědomí, před startem série.”

Nadhazovači Perthu se rozhodně musí mít na pozoru před triem Quincy Latimore, Nick WardRixon Wingrove. To letos obstaralo 135 hitů týmu z celkových 361. Na druhé straně zas budí respekt Tim Kennely, jenž pokračuje ve výborných výkonech a letos překonal historické statstiky soutěže v počtu homerunů v kariéře.

Na kopci mají oba týmy výrazné osobnosti. Lachlan Wells letos neprohrál ani jeden duel a v 47.2 odházených směnách povolil soupeřům giants pouze 5 doběhů, což stlačilo jeho ERA na pouhých 0.94. To Takahisa Hayakawa z Perthu prokázal vlekou odolnost, když jako jediný v soutěži odházel 3 kompletní zápasy. V prosinci dokonce dovedl Het k výhře nad Giants, jimž v sedmi směnách povolil jediný hit.

Finále australské ligy se hraje tradičně pouze na 2 výhry, takže již tento víkend poznáme celkového vítěze. Všechny zápasy navíc můžou fanoušci sledovat zdarma na platformě Baseball+.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..