ČeskoMB

EXL: Začíná baseballová Extraliga. Sesadí někdo z trůnu brněnské Draky?

V pátek večer se nám rozeběhne česká baseballová Extraliga. Fanoušci se můžou těšit na mnoho novinek, změn a nezodpovězených otázek. My ale doufáme, že uvidíme další nezapomenutelný ročník.

Už samotný start soutěže 12. dubna je netradiční. Když nepočítáme atypický covidový rok 2020, tak na takto pozdní start bychom museli jít pěkných pár let do minulosti. Zastavili bychom se až v roce 2013, kdy nejvyšší soutěž startovala o den později 13. dubna.

Návrat v čase zažijeme i pokud jde o samotný formát základní části soutěže. Ten se opět vrací k systému, v němž se hrála naposledy v sezóně 2016. To znamená 8 týmů a 35 zápasů pro každý tým v základní části. Teprve pro playoff nastává změna, když do bojů o titul poputuje první čtveřice a zbylé kvarteto bude bojovat o udržení s dvěma nejlepšími celky První ligy.

Faktor Červenka

Martin Červenka je v současnosti považován za nejlepšího českého baseballistu a pohled do jeho statistik napovídá, že právem. Proto není divu, že v průběhu offseason vzbudil jeho přestup z Tempa k Hrochům spoustu zájmu. Jeho příchodem rázem stouply šance brněnského celku na první vysněný extraligový titul. Navíc když Hroši mají v týmu další ranaře jako Petr Čech, Tomáš Říčný, Matěj Menšík, Vojtěch Menšík a další. Jednoduše nadhazovači soupeře nebudou mít chvilku, aby si v zápase oddechli. A to ještě Hroši na kopec přitáhli Toru Muratu, který má bohaté zkušenosti jak z NPB a naskočil také do zápasu MLB. Navíc loni v Bundeslize ukázal, že rozhodně stále umí. Pokud Tomáš Ondra zopakuje loňské výkony a pokud se John Hussey vyhne zraněním, tak budou Hroši žhavým adeptem nejen na postup do Czech Series.

Co Draci?

Jestli to ale Hrochům bude stačit k tomu, aby získali titul, to je těžké predikovat. Obzvlášť když neustále hladoví Draci přivedli také výrazné posily. Vždyť Yoervis Medina odehrál v MLB 3 sezóny, catcher Alex Monsalve má dlouholeté zkušenosti z MiLB. A vrátit by se měl Hurtado, který byl loni na kopci nezastavitelný. Po roční anabázi v Holandsku budou mít znovu k dispozici Filipa Čapku, který i v Hoofdklasse ukazoval své vysoké kvality. Draci ale letos musí dělit pozornost mezi Extraligu a nově vzniklou Ligu Mistrů, kvůli které odehrají 6 utkání navíc vždy uprostřed týdne. Jestli to bude jejich nevýhoda, nebo naopak výhoda, to ukáže až čas.

Kdo překvapí?

Dle akvizic v průběhu zimy se zdá, že letos by měla zmíněná dvojice klubů skoro s jistotou postoupit do semifinále. Zbylých šest týmů by pak mělo bojovat o další dvě místa pro semifinále. A tam by to letos mohl být nejvyrovnanější boj v historii. Je možné, že uvidíme nejtěsnější rozdíl mezi třetím a osmým týmem v historii soutěže.

Překvapit klidně může Kotlářka Praha, která se po dvou letech vrací do nejvyšší soutěže a zatím je jediným pražským klubem historie české Extraligy, který dokázal vyhrát mistrovský titul. Ze zlatého týmu z roku 2015 již nyní v Kotlářce skoro nikoho nenajdeme, ale Pražané mají tým plný mladých prospektů, kteří můžou jenom překvapit, protože se od nich moc očekávat nebude. Navíc v mužstvu zůstala dvojice Wesley Roemer a Angel Vilchez, kteří loni v baráži ukázali, že v Extralize yb měli co nabídnout.

Večerní zápasy

Fanoušky rozhodně potěší, že mnohé kluby vsadily na větší počet atraktivních večerních duelů. Zejména Třebíč Nuclears budou naprostou většinu svých domácí utkání hrát až večer. Nově tým z Vysočiny přesunul na večer i některé sobotní duely. Fanoušci tak budou moct živě sledovat mnohem více utkání, než tomu bylo dosud.

Baseball Czech TV

S velkou změnou přišla také platforma Baseball Czech TV, která již letos nebude zdarma, tak jak tomu bylo v minulých letech. ZA předplatné 1290 na rok ale nabídne všechny zápasy Extraligy, reprezentace, mnoho zápasů Nadstavby, První ligy a mládežnické turnaje. Kromě toho firma stojící za vznikem této platformy spustila aplikaci pro chytré telefony a fanoušci tak budou mít možnost sledovat zápasy prakticky odkudkoliv, kde budou mít k dispozici internet.

No Title

No Description

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..