Ostatní

První český výrobce baseballových pálek vstupuje na baseballový trh

Již v nejbližší době se na českých baseballových hřištích budeme více setkávat s pálkami, které budou označené písmeny STR. Přesně tyto písmena tvoří název prvního českého výrobce baseballových pálek. Když se ke mně dostala informace, že i v Česku máme výrobce baseballových pálek, tak jsem neváhal a firmu oslovil, abych o ní zjistil více.

Samotná firma již funguje dva roky a ty věnovala hlavně testování, což mi potvrzuje také obchodní manažer Radek „Panda“ Kop. „Pálky od nás dostala před dvěma lety akademie vedená Davidem Winklerem. Dětské pálky zkoušeli děti do dvanácti let v Třebíči. Dále dostali pálky na testování hráči v Hroších a dvě dostal Marek Rejman z Tempa. Letos hrál s našim kompozitem Dominik Morbideli z Hrochů. Vesměs ty pálky borci testovali a dávali nám zpětnou vazbu. Dost dlouhou dobu jsme bádali nad tím, jak správně vyrobit ty kompozity. Teď jsme prakticky na startovní linii a chystáme se rozjet produkci ve větším měřítku,“ prozradil Radek, jak probíhaly začátky této brněnské firmy.

Za jejím vznikem stojí „Subaráči“ otec a syn Janoudovi a výše jmenovaný Radek Kop. Oba zmínění mají mnoho baseballových zkušeností a rozhodli se vyrábět pálky přesně dle požadavků jednotlivých hráčů. „Hráčům jsme schopni pálku vyrobit přesně podle přání a samozřejmě tím, že jsme česká firma, tak jsme schopni rychle reagovat na aktuální potřeby,“ reagoval na můj dotaz Radek. Všechny pálky jsou vyráběné z javoru, břízy nebo jasanu. V sortimentu nalezneme také kompozitovou pálku JK700, kterou již schválila také ČBA a je na seznamu povolených pálek na českých stadionech. STR je zapsán také jako certifikovaný výrobce i v seznamu CEB. Což dovoluje českým hráčům používat tyto pálky také ve všech evropských soutěžích.

Když se Radka ptám na jeho tajné přání, tak dostávám zajímavou odpověď. „Česká baseballová asociace spustila projekt “Road to Tokio“, v němž je hlavním cílem dostat Českou republiku s národním týmem na Olympijské hry v Tokiu v roce 2020. My si proto klademe za cíl, stát se pro naše hráče exkluzivním partnerem a dodavatelem baseballových pálek,“ glosuje na závěr povídání. Navíc od něj dostávám pozvánku, abych se přijel na výrobu podívat. S radosti této možnosti využiji a hned pokud mi to čas dovolí, tak vám přinesu reportáž přímo z místa.

Psali jsme...  Skvelý výkon v bejzbalovej extralige. Hráč Košíc zaznamenal päť odpalov v jednom zápase

UPDATE: Po zveřejnění článku se ke mně dostala informace, že baseballové pálky již kdysi v ČR vyráběla firma JBG pana Josefuse. Takže STR není prvním výrobcem baseballových pálek u nás. http://www.jbg.cz/

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..