Názory

Komentář: Co brzdí tým USA na WBC?

Při sledování včerejšího zápasu USA – Kolumbie mně zarazilo, když manažer USA stáhl po čtvrté směně výborně házejícího Chrise Archera a následně jsem jej ještě viděl házet v bullpenu. Tak jsem trochu sondoval po amerických stránkách a psal si se americkými baseballovými novináři, proč tomu tak bylo. Nakonec mám z toho trochu zvláštní pocit.

 

Chris Archer byl první čtyři směny naprosto skvělý a navíc měl odházených pouhých 41 nadhozů. Sám Archer po utkání řekl, že musel v bullpenu odházet ještě 15-18 nadhozů navíc, aby dokončil svou práci. Ptám se proto, proč nezůstal na metě déle.

Dle pravidel turnaje mohl hodit ještě 8 nadhozů a nemusel by pak stát 4 dny. Tak je tomu, když hráč odhází 50 a více nadhozů v utkání. Důvod Chrisova stažení ze hry byl tedy úplně jiný. Když žádal klub Tampa Bay Rays na podzim o uvolnění na turnaj, tak dostal povolení s podmínkou. Dle ní nesmí v jednom zápase odházet víc než 4 směny nebo 60 nadhozů. Chápu, že je stále jen začátek přípravy a týmy se bojí zranění hráčů. Ale nebyl včerejší odchod Archera přeci jen trochu předčasný? Vždyť po jeho stažení Kolumbie stáhla dva body a nebýt chyby v šesté směně, tak mohla klidně zvítězit.

Že to jde i jinak jsme mohli vidět v tom samém zápase na druhé straně. José Quintana vydržel na kopci 5.2 směny a stažen byl jen kvůli tomu, že se již blížil limitu šedesáti pěti hozených míčů. Navíc na něm bylo vidět, že kdyby mohl, tak by klidně házel celý zápas. To potvrdil také manažer Kolumbie Luis Urueta. "Bylo to trochu riskantní nechat jej házet i šestou směnu. Ale adrenalin a to co chtějí tito kluci své zemi dát, je víc, než nejaká pravidla." To ukazuje, že José od svého klubu (Chicago White Sox) žádné omezení neměl nebo přinejmenším na ně nepřistoupil.

Psali jsme...  College Baseball: O'Rourkeho Diablo Valley konečně vítězí

Před turnajem se hodně mluvilo o tom, že tento ročník by měl být přelomový. Pokud se nepovede zvednout zájem o WBC v severní Americe, tak se nemusíme dočkat dalšího pokračování. A k tomu potřebují, aby USA konečně udělalo nějaký lepší výsledek. Proto je postoj některých klubů zvláštní. Navíc když přihlédneme k tomu, že kluby a hráčská asociace jsou společní partneři projektu World Baseball Classic. Ale jak se zdá, tak někteří trochu víc a někteří míň.

Bueme rádi, pokud nám napíšete svůj názor do komentáře.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..