Ostatní

WBC dělá manažerům klubů MLB vrásky na čele

Turnaj World Baseball Classic se hraje pouze jednou za čtyři roky. Navíc s účastí hráčů z MLB je to nejprestižnější a nejlepší baseballová akce. Jenže právě to trápí manařery, trenéry a majitelé klubů v této soutěži.

 

Český fanoušek tuto situaci zná hlavně z ledního hokeje. I tam panují neustále dohady ohledně pouštění hráčů na Olympijské hry. Dokonce je tam ta zášť majitelů ještě větší. Ano WBC má výhodu, že se hraje mimo regulérní sezonu, ale i tak se majitelé obávají zranění svých klíčových hráčů. Hlavně z důvodu, že je to stále začátek sezóny a od hráčů se na turnaji očekává maximální nasazení. I proto začal letošní Spring Training dříve než je obvyklé a tito baseballisté tak měli šanci se trochu rozehrát.

"Myslím, že většina manažerů a trenérů by nejraději hráče nepustila," nechal se slyšet manažer Blue Jays John Gibbons a dodal. "Ale zas je to dobré pro baseball." Podobně se vyjádřil také Dusty Baker z Nationals. "Riskujeme zranění hráčů," řekl k problematice krátce.

Na druhou stranu zase hráči tomu přizpůsobili přípravu a začali o něco dříve, což potvrdili také Marcus Stroman i Dellin Betances. Mnoho baseballistů tento problém vůbec neřeší, protože jsou zvyklý trénovat celý rok. To potvrzuje také manažer Nationals Dusty Baker. "Kubánci nebo týmy z Asie jsou na tom lépe než my, protože trénují, trénují a trénují po celý rok."

Tím otevřel také další otázku, jestli se Američanům letos konečně povede na tomto turnaji uspět. Mnoho odborníků totiž říká, že za neúspěchem USA je právě tabsence pořádné zimní přípravy. Pokud se pak hraje turnaj z kraje roku, jako je to v případě WBC, tak mají potíže.

Problémy z Tchaj-wanu

Jenže problémy s turnajem nemají pouze majitelé klubů v MLB. Letošní ročník je také poznamenán bojkotem týmů tchajwanské ligy. Ty totiž nesouhlasí s trenérem, kterého výběru vybrala místní asociace a tak se rozhodli letošní turnaj bojkotovat. Neposkytli týmu prostory a stadiony na přípravu. Také s výběrem odmítli sehrát přípravné zápasy před turnajem. Sedminásobný mistr tchajwanské ligy Lamingo Monkeys zašel dokonce tak daleko, že na turnaj nepustil žádného ze svých hráčů. Tchajwan tak na turnaji nemá ten nejsilnější možný výběr.

Lamigo Monkeys
Lamigo MonkeysLamigo Monkeys
Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..