MBMLBNázory

Statistické okénko: Alternativní pohled na skandál Astros

Není to tak dávno, co vzniklo podezření, že tým Houston Astros používal kamery pro krádež signálů mezi nadhazovačem a catcherem, obzvláště při zápasech postseason (play-off) v roce 2017, kdy nakonec vyhráli světovou sérii. Zvuková stopa na záznamech hovoří celkem jasně proti Astros, ale nedělejme závěry před koncem vyšetřování. Místo toho se můžeme rychle podívat, jestli se tento domnělý podvod promítl do statistik či nikoliv. 

Začněme pohledem na čísla ze základních částí mezi roky 2012 a 2016. Průměrně za těchto 5 sezon mají týmy v domácích zápasech avg (pálkařský průměr) vyšší o 6 tisícin s tím, že počet homerunů je v podstatě stejný doma i na hřištích soupeřů. Kdo by si myslel, že rozdíly čísel budou kompletně odlišná v postseason je na omylu. Opět, za posledních 5 let, mají týmy v domácích zápasech v postseason avg vyšší o 8 tisícin s tím, že počet homerunů je v podstatě stejný doma i na hřištích soupeřů. To samé lze vidět i ze statistik Astros ze základní části roku 2017. Doma měli průměrné avg .280 a celkem 115HR, venku průměrné avg .284 a celkem 123HR. 

Vzhledem k tomu, že tyto statistiky jsou opřeny o stovky tisíc stavů na pálce, dají se z nich celkem bezpečně vytvářet závěry. Jedním z nich může být, že domácí prostředí není signifikantní výhodou, co se pálení týče. Přesto, že rozdíly průměrů jsou téměř stejné v regular season a postseason, průměry jako takové nejsou. V domácí zápasech klesá v postseason pálkařský průměr o 36 tisícin, ve venkovních zápasech o 30 tisícin (oproti základní části). 

Navzdory tomuto se pálkařům Astros v postseason roku 2017 podařilo udržet pálkařský průměr v domácích zápasech na úctyhodných .273, zatímco jejich venkovní průměr klesl na .208, což by se dalo spojit s tím, že právě v domácích zápasech si Astros nedovoleně pomáhali při krádeži signálů, které normálně zůstávají pouze mezi catcherem a nadhazovačem. Nesrovnalosti se objevují i u homerunů, kterých Astros na domácím hřišti odpálili dvojnásobek než na hřišti soupeřů. 

Psali jsme...  EXL: Opening Weekend Extraligy přinesl divácký rekord
Frustrovaný Yu Darvish při zápase WS roku 2017 proti Astros / Photo by John McCoy, Los Angeles Daily News/SCNG

I když to možná není pro nové fanoušky na první pohled zřejmé, znalost toho, zda přiletí “slider” nebo “fastball” je neskutečná výhoda. Jak Warrren Spahn pronesl, “Hitting is timing. Pitching is upsetting timing”. Myslím, že je celkem jasné, kam tímto autor směřuje a jak si čísla interpretuje on, ale rozhodnutí, zda-li tyto propastné rozdíly, které kompletně vybočují z historických trendů, poukazují na podvádění, či nikoliv, nechám na vás :).

 

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..