MBOstatní

NPB Preview: Hiroshima Toyo Carp

Již 19. června začne japonská baseballová liga NPB. S nehrající se MLB tak bude tato liga dle úrovně tou nejlepší aktivní ligou na světe. Proto vám v našem seriálu postupně představíme všech 12 týmů, které v lize působí. Začneme Centrální ligou a jejími celky a pak se podíváme na mužstva Pacifické ligy.

Již jsme si představili:
Yomiuri Giants
Hanshin Tigers
Yokohama DeNA Baystars

Reklama

Vznik a historie

Klub vznikl koncem roku 1949, kdy se zakládala profesionální soutěž NPB. Za jeho vznikem stála prefektura Hirošima a baseballový klub měl být symbolem obnovy regionu, který byl těžce poznamenán výbuchem atomové bomby na konci 2. světové války. Klub bez velkého sponzora byl ve svých počátcích několikrát na hranici krachu, ale postupně se z toho posbíral a z týmu, který kon čil pravidelně na nejnižších místech tabulky se stal konkurenceschopný soupeř.

Klub se může pochlubit osmi účasti v Japan Series (naposledy 2018) a ziskem tří titulů (1979, 1980, 1984).

Majitel

V roce 1968 se stala hlavním sponzorem a majitelem klubu automobilka Toyo Kogyo, která od roku 1984 nese nám známý název Mazda. Za ní stojí od jejího vzniku rodina Matsudů. Ačkoliv se automobilka přejmenovala, tak tým si v názvu ponechává původní jméno Toyo.

Stadion

Mazda Zoom-Zoom Stadium, Hiroshima, Japan
Domovský stánek týmu Mazda Zoom-Zoom Stadium je nejnovějším stadionem v NPB. Dostavěn byl v roce 2009 a fanouškům nabízí krásný výhled na hory za vnějším polem. Do svých útrob pojme 32 tisíc fanoušků.

Legendy

I v Japonsku mají svého Cala Ripkena Jr. Jeho jméno je Sachio Kinugasa a byl prvním profesionálním hráčem, který překonal rekord Lou Gehriga s 2130 zápasy v řadě a natáhl jej až na číslo 2215. Ten později překonal až skvělý baseballista v dresu Baltimore Orioles. V roce 1996 byl Sachio uveden do japonské baseballové Síně slávy.

Nejlepším pálkařem v historii klubu byly bezesporu Koji Yamamoto, kterému se přezdívalo “Mr. Red Helmet”. V kariéře zaznamenal pět sezon (z toho čtyři v řadě) s minimálně čtyřiceti homeruny a třicet homerunů v sezoně zaknihoval hned devětkrát. Celkem v NPB odpálil 536 homerunů, což jej řadí na celkové čtvrté místo historických tabulek.

Další významní hráči minulosti

Alfonso Soriano, Colby Lewis, Richie Scheinblum, Gail Hopkins, Brad Eldred, Bryan Bullington, Hiroki Kuroda, Kenta Maeda, Ken Takahashi

2020

Po postupu do finále v roce 2018 se v minulém ročníku pálkaři týmu trochu trápili a nakonec z toho bylo až čtvrté místo v Centrální lize. Vedení klubu se tak rozhodlo sáhnout k výměně manažera, když Koichiho Ogatu nahradí Shinji Sasaoka, jenž v minulém roce v mužstvu trénoval nadhazovače.

Tým na pálce bude opět táhnout Seiya Suzuki, který je momentálně asi nejlepším pálkařem soutěže. V týmu navíc mají talentovaného catchera Shosei Nakamuru, který je ve svých jednadvaceti letech obrovským příslibem do budoucna a již v této sezoně by měl být jedničkou za domácí metou.

Alejandro Meija, kterého si Carp vychovali ve své akademii v Dominikánské republice, vstupuje letos do druhé poloviny šestiletého kontraktu a vedení doufá, že bude jedním z tahounů týmu. Velkou sílu na pálce přivede bývalý člen organizace Philadelphia Phillies Jose Pirela.

Na kopci bude tým spoléhat na dvojici Daichi Osera a Kris Johnson. Spolu se solidním bullpenem můžou letos v Hirošimě pomýšlet na umístnění v první trojce Centrální ligy.

Cizinci v sestavě

P D.J. Johnson, P Geronimo Franzua, P Kris Johnson, P Tayler Scott, IF Alejandro Mejia, OF Jose Pirela

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..